Razbijamo 7 mitov o nošenju očal

Razbijamo 7 mitov o nošenju očal (foto: Shutterstock) Shutterstock
14. 6. 2018 Vir: liza.aktivni.si

Saj veste - marsikdo se izogiba nošenju očal, drugi pa jih spet z veseljem nosijo. Preverite, kateri miti veljajo za očala in zakaj so v bistvu zgolj miti.

Mit #1: Ko enkrat začnete nositi očala, jih nosite za vedno

Očala z dioptrijo izboljšujejo vid. Ko vidite jasno, tudi vsakodnevna opravila postanejo lažja. Očal ne nosite, ker ste od njih odvisni, ampak zato, ker popravljajo refrakcijske napake vida.

Mit #2: Branje v temi lahko poškoduje oči

Edina škoda, ki si jo z branjem v temi naredite, je, da bodo vaše oči utrujene, lahko se pojavi tudi glavobol. Gre za začasne posledice, dolgotrajnih pa ob tem ne pričakujte.

Mit #3: Izguba vida se zgodi in nič ne morete storiti, da bi ga preprečili

V tem je sicer delček resnice, saj je starostna slabovidnost izjemno pogosta. Seveda pa lahko na to vplivate z zdravo prehrano, zaščito oči pred soncem, dobrim počitkom in z rednimi pregledi oči.

Mit #4: Redni pregledi oči niso potrebni. K optiku gremo le, če opazimo poslabšanje

Izredno pomembno je hoditi na redne preglede oči. Redni očesni pregledi lahko preprečijo očesne bolezni, pomagajo najti druge zdravstvene težave in odpraviti težave z očmi v zgodnji fazi. Tako se izognete večji škodi.

Mit #5: Korenje izboljša vid

Drži, da korenje vsebuje betakaroten in je vir vitamina A, ne drži pa, da bo to živilo izboljšalo vaš vid.

Mit #6: Trgovinska očala za branje lahko rešijo težave z vidom

Očala za branje, kupljena v navadni trgovini, imajo dioptriji na obeh steklih enaki. Večina ljudi s težavami vida pa nima enakih dioptrij na obeh očesih. Posledice nošenja takih očal so glavoboli, prekomerno naprezanje oči in celo slabost.

Mit #7: Če sedite preblizu televiziji, boste poškodovali oči

Resnica je, da že imate težave z očmi, če morate sedeti blizu televizije, da jasno vidite, kaj se dogaja. Sedenje blizu katerega koli predmeta, da bi ga bolje videli, je simptom kratkovidnosti in se morate pogovoriti s svojim zdravnikom. Sicer pa ni znanstvenega dokaza, da sedenje blizu televizije povzroči škodo vašim očem.

Foto: Shutterstock