Raziskava dokazala, da gibanje deluje kot antidepresiv

Raziskava dokazala, da gibanje deluje kot antidepresiv (foto: pexels) pexels
11. 4. 2022

Vedno več raziskav dokazuje, da gibanje ni dobro le za telo, pač pa tudi za možgane. Raziskave sicer dokazujejo nekaj, kar večina, ki prakticira aktiven življenjski slog že ve – gibanje je zdravilo.

Raziskavo so naredili na Univerzi v Kaliforniji (Zdravstveni center Davis). Raziskovalci so ugotovili, da vadba poveča nivo možganskih nevrotransmiterjev ali živčnih prenašalcev (endogene kemikalije, ki prenašajo signale po nevronih preko sinapse) – glutamat in GABA. Gre za dobre kemikalije, ki pošiljajo sporočila iz možganov v telo. Tisti, ki trpijo za depresijo in tesnobo imajo dokazano zelo male vsebnosti nevrotransmiterjev.

Z uporabo posebnih MRI slik možganov so v eksperimentu izmerili GABA in nivo glutamatov v možganih 38-ih zdravih prostovoljcev pred in po vožnji na kolesu, kjer so opravili tri serije po 20 minut.

Aktivnost »aktivira« poti k pozitivizmu

Rezultati so bili prepričljivi: nevrotransmiterji so bili po vadbi povišani v možganskih področjih, ki procesirajo vizualne informacije in pomagajo pri uravnavanju srčnega utripa, emocij in drugih kognitivnih funkcij. Najboljši rezultati pa so bili vidni pri možganih tistih, ki prakticirajo redno fizično aktivnost.

MRI slike možganov so nato primerjali s šestimi ljudmi, ki so fizično neaktivni. Pri njih ni bilo nikakršne vidne spremembe v nivojih nevrotransmiterjev.

Imamo že ogromno raziskav, ki potrjujejo, da aktivnosti (še posebej na prostem) povzročijo razgraditev stresa, umirjajo in vplivajo ugodno na naše fizično in psihično stanje. Vzroki za depresijo so sicer lahko večplastni, a vendar je gibanje telesa med pomembnimi deli mozaika zdravja. Ali nam bodo v prihodnosti zdravniki namesto antidepresivov predpisovali fizično aktivnost?

Preberite še: 6 razlogov, zakaj bi morali otroci preživeti več časa v naravi

Vir: jneurosci.org in grindtv.com