Raziskovalci odkrili dva nova simptoma Parkinsonove bolezni – ki se lahko pojavita vrsto let pred motoričnimi simptomi

Raziskovalci odkrili dva nova simptoma Parkinsonove bolezni – ki se lahko pojavita vrsto let pred motoričnimi simptomi (foto: Profimedia) Profimedia
7. 4. 2022

Parkinsonova bolezen je počasi napredujoča, degenerativna bolezen, ki se kaže kot tresavica (tremor) in upočasnjeno gibanje, prisotne so tudi težave z ravnotežjem. Vendar lahko bolniki že vrsto let pred nastopom motoričnih simptomov trpijo za nemotoričnimi simptomi. 

Velika študija, ki so jo opravili na univerzi Queen Mary v Londonu, navaja dva nova simptoma Parkinsonove bolezni.

Da bi odkrili zgodnje simptome in dejavnike tveganja, so znanstveniki analizirali zdravstvene kartone več kot milijon ljudi, ki so živeli v vzhodnem Londonu med leti 1990 in 2018. Gre za prvo tako študijo, ki vključuje tako raznoliko populacijo. Predhodne študije so se namreč v veliki meri osredotočale na premožno belo populacijo, medtem ko so bili bolniki iz manjšinskih etničnih skupin in tisti, ki živijo na območjih z visoko socialno prikrajšanostjo premalo zastopani.

Znanstveniki so med drugim odkrili, da se znani simptomi, povezani s Parkinsonovo boleznijo, vključno s tresavico in težavami s spominom, lahko pojavijo do deset ali pet let pred diagnozo.

Odkrili pa so tudi dva nova zgodnja simptoma: epilepsija in izguba sluha.

»To je prva študija, ki se osredotoča na preddiagnostično fazo Parkinsonove bolezni pri tako raznoliki populaciji z visoko socialno-ekonomsko prikrajšanostjo, vendar z dostopom do splošne zdravstvene oskrbe,« je povedala vodilna avtorica študije in nevrologinja dr. Cristina Simonet.

»Naši rezultati so odkrili nove dejavnike tveganja in zgodnje simptome: epilepsijo in izgubo sluha. Čeprav so prejšnje študije namigovale na povezavo, denimo epilepsija, ki je pogostejša pri bolnikih s Parkinsonovo boleznijo kot pri splošni populaciji, je zdaj potrebnih več raziskav, da bomo lahko popolnoma razumeli povezavo,« je še povedala avtorica raziskave.

»Do takrat pa je pomembno, da se zdravniki primarne zdravstvene oskrbe zavedajo te povezave in razumejo, kako zgodaj se lahko pojavijo simptomi Parkinsonove bolezni, tako da lahko bolniki dobijo pravočasno diagnozo in lahko zdravniki zgodaj ukrepajo in pomagajo obvladovati stanje.«

Vir:
New early signs of Parkinson’s uncovered in diverse study - www.qmul.ac.uk;
NIJZ