Redna telesna aktivnost veliko pripomore k zdravemu staranju

Redna telesna aktivnost veliko pripomore k zdravemu staranju (foto: Shutterstock.com) Shutterstock.com
4. 4. 2014

Vseživljenjska skrb za zdravje z leti precej pridobiva na pomenu in pozornosti, saj je dokazano, da redne telesne aktivnosti zavirajo procese staranja. Z vadbo smo lahko dlje časa aktivni in neodvisni od tuje pomoči.

Dober primer prakse na tem področju je Dom upokojencev Nova Gorica - Enota Podsabotin, kje stanovalci skupaj s terapevtom že eno leto namensko ter sistematično izvajajo program @life za starostnike.

Projekt 'Tudi starejši vadimo'

Program izhaja iz projekta 'Tudi starejši vadimo', ki ga izvajajo v sodelovanju z Razvojnim centrom IKTS Žalec (RC IKTS Žalec) in na osnovi smernic prof. dr. Vojka Strojnika, priznanega strokovnjaka za kondicijsko pripravo in predstojnika katedre za kineziologijo na ljubljanski Fakulteti za šport.

Ekipa strokovnjakov je v okviru projekta oblikovala prilagojene vaje, ki jih lahko izvajajo vsi stanovalci doma skupinsko, pod vodstvom terapevta, ali individualno, lahko pa jih bodo izvajali tudi s pomočjo predvajanja vadbe preko televizijskega programa, ki bo na voljo v vseh bivalnih sobah ter skupinskih prostorih.

Dom upokojencev Nova Gorica, Podsabotin, skupinska vadba

Prav skupinske vadbe so se v Podsabotinu pokazale kot zelo priljubljene, saj dvigujejo motivacijo in dobro počutje stanovalcev. Udeleženci le-teh si pri vadbi pomagajo z velikimi in majhnimi žogami, kockami in palicami.

Vaje, ki jih večkrat tedensko skupaj z varovanci načrtujeta in izvajata Igor Žerjal, profesor športne vzgoje iz RC IKTS Žalec, ter fizioterapevtka Romina Velušček iz Doma upokojencev Nova Gorica - Enota Podsabotin, lahko izvajajo vsi, tudi gibalno ovirani, saj so prilagojene njihovim zmožnostim. Program so nedavno pričeli uvajati tudi na oddelku za stanovalce s demenco, saj vadba dokazano zmanjšuje negativne učinke demence.

Razvojni center IKTS Žalec je v razvoj programa v Podsabotinu aktivno vključen preko pripravljanja strokovnih smernic in nudenja tehnoloških rešitev. Slednje zagotavljajo na osnovi lastnega razvoja aplikacije in spletnega portala @life – rešitve za zdravo življenje, pri kateri je tudi delo s starostniki prepoznano kot eden od trendov zdravega življenjskega sloga v svetu.

»Tako kot drugod po svetu se tudi v Sloveniji širi zavedanje o pomenu zdravega staranja. Za omogočanje čim daljše samostojnosti ter neodvisnosti starejših oseb sta velikega pomena redno izvajanje vadbe ter prilagajanje vadbe telesnim zmožnostim posameznika. Z rednimi telesnimi aktivnostmi se namreč kvaliteta življenja izboljša, saj se z gibanjem ohranjajo funkcionalne sposobnosti v vsakodnevnem življenju, manj je bolezni, bolečin in potreb po jemanju zdravil,« je ob tej priložnosti povedal prof. dr. Vojko Strojnik, vodja programa »Tudi starejši vadimo« ter član strokovne ekipe rešitve @life, ki uporabnike usmerja pri oblikovanju zdravega življenjskega sloga.