Refleksoterapija - balzam za dušo in telo

1. 1. 2016 | Vir: liza.aktivni.si
Deli
Refleksoterapija - balzam za dušo in telo

Obraz je ogledalo naše notranjosti, s pravilnim dotikom pa lahko razberemo tako čustveno kot telesno stanje posameznika. O tem, kako blagodejen in zdravilen je lahko dotik, smo se pogovarjali z licencirano učiteljico metod Sorensensistem, Natašo Kos Križmančič.

Nataša, kaj je refleksoterapija? Sliši se kar nekoliko zapleteno.

Nataša: Refleksoterapija je čudovit balzam za dušo in telo. Kot kulturna tradicija je prisotna po vsem svetu, njena moč je bila že pred tisočletji učinkovita pri preventivnem delovanju, kot zdravilo in lepotni pripomoček.

Kako pa deluje, da zajame kar vse skupaj – preventivo, zdravje in lepoto. Po navadi potrebujemo cel kup pripomočkov za vse našteto.

Nataša: Poznamo različne metode, s katerimi se osredotočamo na posamezna področja. Znano je, da je največja koncentracija živčnih končičev na našem telesu na stopalih, obrazu in dlaneh, kar pomeni, da lahko prek ustrezne stimulacije živčevja teh delov telesa dejansko vplivamo na celotno telo.

Obrazna refleksoterapija Sorensensistem deluje bolj učinkovito v primeru težav, ki so pogojene z delovanjem živčnega in hormonalnega sistema. Po drugi strani ima refleksoterapija stopal veliko večji učinek na krvožilni obtok, refleksoterapijo pa izvajamo tudi na dlaneh.

Vse troje: delo na obrazu, stopalih in dlaneh, kombiniramo pri refleksni terapiji temprana, ki je izjemno učinkovita metoda rehabilitacije. Uporablja se predvsem v primerih po možganski kapi, pri otrocih z razvojnimi težavami in sindromi, avtizmu, pri zdravljenju demence, Alzheimerjeve in Parkinsonove bolezni. Pravzaprav stranski učinek obrazne refleksoterapije pa je tudi naravni lifting, pomlajen videz obraza.

Svet refleksoterapije je torej zares pester. Kako pa ste sploh postali refleksoterapevtka?

Nataša: Z refleksoterapijo se poklicno ukvarjam več kot 10 let. Kmalu potem, ko sem se začela profesionalno ukvarjati z refleksoterapijo stopal, sem si želela poglobiti znanje iz refleksoterapije in sem iskala še učinkovitejše načine delovanja. Obrazno refleksoterapijo sem študirala v Londonu in jo pred petimi leti pripeljala v Ljubljano.

Kako Slovenci sprejemamo refleksoterapevtke metode?

Nataša: Glede na to, da s svojim delom dosegamo odlične rezultate, je sprejemanje vse boljše. Sicer nismo še na ravni na primer Danske, kjer so inovativne metode in koncepte zdravljenja Lone Sorensen leta 2000 odobrili tudi v Državnem rehabilitacijskem centru za možganske poškodbe. Prav tako sta na Danskem obrazna refleksna terapija in temprana refleksna terapija vključeni v njihov zdravstveni sistem. Ampak tudi pri nas orjemo ledino.

Spomladi smo uspešno zaključili dobrodelni pilotski projekt Obrazna refleksna terapija SorensensistemTM v šoli, s katerim smo izboljšali počutje otrok, omilili ali odpravili njihove razvojne težave ter posledično izboljšali kakovost dela na šoli in življenje družin. Individualno se posvečam tudi posameznikom, ki jih pestijo različne težave.

Novo na Metroplay: "Ljudje smo vedno bolj odprti za psihoterapijo" | Drago Švajger