Rešitve za kožo

21. 5. 2008

Medtem ko se temperature dvigajo, poskrbite, da bo vaša povrhnjica pripravljena na sonce. Sledite napotkom za blaženje najpogostejših kožnih nevšečnosti.

Ekcem

Kožo dnevno vlažite z vlažilno kremo Aveeno eczema care in dodajte blag topikalen kortikosteroid, kot je hidrokortizon v gelu, da ublažite srbeča mesta. Ostanki kemikalij lahko poslabšajo ekcem, zato uporabljajte blag detergent za perilo, kot je Dreft, in perilo dvakrat izperite.

Strupen bršljan

Strupeno olje te plezalke, urushiol, je vzrok za pordel, nekoliko dvignjen in srbeč kožni izpuščaj. Operite kožo, ki je bila v stiku z rastlino v 30 minutah od stika, in tako preprečite izpuščaj. Prepozno? Potem nanesite ali mazilo s cinkovim oksidom ali hidrokortizonsko kremo.

Koprivnica

Hrana, zdravila, stres in alergične reakcije lahko v vašem telesu sprožijo sproščanje histamina, spojine, ki povzroča ta rdeči vnetni izpuščaj, zato vzemite antihistaminik, kot je Claritin. Nato dajte ledene obkladke za kratkotrajno olajšanje bolečine na posebej srbeče predele.

Atletsko stopalo

Morali boste obiskati zdravnika, da vam predpiše antimikrobno kremo, kot je Canesten. Nanesite jo dvakrat dnevno, dokler simptomi ne izginejo, preventivno pa še tri mesece enkrat tedensko. Da si z glivicami ne okužite mednožja, si pred oblačen­jem spodnjega perila obujte nogavice.

foto American Academy of Dermatology