Riž za zdravo življenje

24. 1. 2014 | Vir: liza.aktivni.si
Deli
Riž za zdravo življenje (foto: profimedia)
profimedia

Riž pogosto štejemo med žita brez posebnega okusa in kar precej dolgočasno jed.

Večina slovenskih gospodinjstev ga uporablja bolj kot prilogo ali dodatek k jedem, omakam, v narastkih ... Zaradi blagega okusa daje prednost drugim jedem na krožniku.

Dobrodošel in uporaben je predvsem pri različnih dietah. Najpogosteje posegamo po njem pri driskah, razjedi želodca, kroničnem vnetju črevesja, jeter, žolčnika, po operacijah. Je lahko prebavljiv in odličen vir energije, ki ne vsebuje glutena, zato dobro vpliva na črevesno floro in ne povzroča alergij.

Poleg že naštetih dobrih lastnosti je močan vir vitaminov in mineralov, kot so vitamin D, železo, riboflavin, kalcij. Visoka je tudi vsebnost vlaknin in tiamina. V zdravi prehrani zaseda pomembno mesto, ker ne vsebuje škodljivih maščob in holesterola, hkrati pa zaradi visoke vsebnosti ogljikovih hidratov daje človeškemu telesu veliko energije in občutek sitosti za dlje časa.

Riž ima pomembno mesto v brezglutenski dieti, saj kot sem že omenila, ne vsebuje glutena. Dobrodošel je tudi v prehrani ljudi, ki so alergični na mleko in jajca, saj ne vsebuje tovrstnih beljakovin. Priporočljiv je tudi ljudem s povišanim krvnim tlakom in srčnimi obolenji.

Pripravimo ga lahko na nešteto načinov, z mesom, zelenjavo, sadjem ali oreški. Uživamo ga v hladnih jedeh, solatah, toplih jedeh, juhah, omakah in tudi sladicah. Torej kot sladko ali slano jed.

Prav tako pa ga v svoj jedilnik lahko uvrščamo v različnih oblikah. V obliki zrn, moke, kalčkov, kosmičev in različnih riževih alkoholnih in brezalkoholnih pijač oziroma napitkov.

Če ga uporabljamo v obliki zrn, je dobro vedeti, da obstaja dolgozrnati, kratkozrnati in okroglozrnati riž.

Kratkozrnati riž je primeren predvsem za pripravo sladkih jedi, kot so riževi narastki, riževe torte, riževe strnjenke in mlečni riž.

Dolgozrnati riž je primernejši za solate, jedi s karijem, enolončnice ter piščančje in mesne jedi. Predvsem je priporočljiv za jedi, pri katerih želimo poudariti svojevrsten okus omake. Zrna pa ostajajo čvrsta, rahla in se ne zlepijo.

Okroglozrnati riž je odličen predvsem za rižote ter kot priloga k mesnim in zelenjavnim jedem. Za pripravo kremnega riževega narastka ali za mlečni riž vam prav tako svetujem, da uporabite okroglozrnati riž.

Pripravila: Maja Piskernik

Novo na Metroplay: Kako hitro in enostavno pripraviti uravnotežen obrok? | Žana Hrastovšek