Rosacea - neprijetna rdečica, ki nikoli ne izgine

Kuperoza in rosacea: Trajna rdečica na obrazu. (foto: Shutterstock.com) Shutterstock.com
18. 12. 2011

Ker je čas nizkih temperatur, je tudi naša koža bolj izpostavljena. Veter, mraz in izpostavljanje UV-žarkom pa so lahko vzrok za razširjene žilice na obrazu. Pri mnogih jih opazimo kot neprijetno rdečico, ki pa ni znak zadrege. Takšna rdečica pogosto ostane na obrazu daljši čas ali se celo razširi v resnejšo kožno obolenje - rosaceo.

Najbolj so izpostavljeni nos, lica in brada

Te žilice, ki jih opazimo na obrazu, so žilice, ki so preveč razširjene in so izgubile sposobnost krčenja. Posledično se skoznje pretaka več krvi, kar je vidno skozi kožo, predvsem na predelih obraza, kjer je koža lahko zelo tanka. Z leti lahko žilice postanejo še večje in se množijo.

Zimski čas pomeni večje tveganje

H kuperozi - rdečici so nagnjeni predvsem ljudje s tanko kožo in svetlo poltjo. Ti ljudje tudi sicer pogosteje zardevajo, vendar ta rdečica v nasprotju s kuperozo hitro izgine.

Kožo je potrebno negovati in pravočasno poskrbeti za zaščito. Uporabljate lahko izdelke za nego kože, ki ne vsebujejo dišav in alkohola. Izogibajte se neposrednemu soncu, močnemu vetru in hudemu mrazu.

Rosacea

Če rdečice ne zdravimo, lahko preide v rosaceo. Gre za zelo razširjeno obolenje kože obraza, ki pa žal še ni dovolj raziskano. V ZDA je za roaseco obolelih nekaj več kot 16 milijonov prebivalcev in mnogi se tega niti ne zavedajo.

Nezdrava koža lahko močno vpliva tudi na kakovost življenja. Pri mnogih vpliva na samozavest, nekateri se celo izogibajo kakršnim koli socialnim stikom in celo zamujajo v službo.

Rosacea se najpogosteje pojavi po 30. letu starosti in je pogostejša pri ženskah.

Najpogostejši znaki so trajna rdečica na licih, nosu, bradi in čelu, ki sčasoma še potemni, vidne majhne rdeče žilice na obrazu, bule ali mozolji, solzne in razdražene oči, pekoča bolečina in zbadanje. V najhujših primerih se poveča nos, to je t. i. rinofima. V nekaterih primerih se rdečica lahko razširi tudi na predel vratu, na prsi, lasišče ali na ušesa.

Čeprav točen vzrok ni znan in zdravila ni, so na voljo različne terapije, ki pomagajo obolenje olajšati in ga nadzorovati. Če sumite rosaceo je smiselno obiskati dermatologa, ki bo postavil diagnozo in predlagal nadaljnje zdravljenje.

Štirje podtipi rosacee

1. podtip: rdečica se obdrži na obrazu le nekaj ur ali dni.

2. podtip: rdečica ostane na koži trajno. Vidne razširjenje žilice - kuperoza, otekline in mozolji. Koža pa je zelo občutljiva.

3. podtip: pojavijo se zatrdline in otekline. Predvsem pri moških se lahko razvije rinofima (gomoljast nos).

4. podtip: suhe oči, solzenje in pekoč občutek, otekle veke, potencialna izguba vida zaradi poškodbe roženice.

Posamezni podtipi

Dejavniki, ki lahko vplivajo na nastanek

Ti so lahko zelo različni. Lahko gre za gensko zasnovo (oslabljenost žilni sten), lahko gre za bolezensko stanje ali vpliv iz okolja.

Po podatkih društva National rosacea society so na prvih treh mestih:

 • izpostavljenost soncu
 • stres in tesnoba
 • vroče vreme

Drugi dejavniki so lahko tudi:

 • Velike temperaturne spremembe (prevroča kopel, preveč ogrevano stanovanje, savnanje),
 • hud telesni napor,
 • podnebje (sonce, veter, mraz, vlaga),
 • alkohol (predvsem rdeče vino, pivo, vodka in šampanjec),
 • nepravilna prehrana (preveč začinjena ali hrana, ki vsebuje histamin - hormon, ki poveča prepustnost kapilar),
 • določeno sadje in zelenjava (npr. avokado, banana, slive, rozine, fige, jajčevci, špinača, paradižnik, fižol in grah),
 • določeni mlečni izdelki,
 • vroče pijače (vroča čokolada, kava, čaj),
 • kozmetični izdelki (predvsem tisti, ki vsebujejo alkohol in dišave),
 • kozmetični posegi (npr. kemični piling, solarij),
 • določena zdravila (vazolidatorji, steroidi),
 • zdravstvena stanja (menopavza, kronični kašelj).

Seveda seznam ne zajema vseh dejavnikov, lahko pa je v pomoč pri ugotavljanju sprožiteljev rosacee pri posamezniku. Priporočljivo je voditi dnevnik vseh aktivnosti, ki jih opravljate čez dan.

Zdravljenje

Dermatolog predpiše antibiotike, s katerimi obolenje nadzorujemo, ter mazila za lokalno uporabo. Lahko pa se zdravi tudi z operativnim postopkom - laserska terapija, električna sklerozacija... odvisno od stopnje obolelosti. Operativni postopek je treba navadno nekajkrat ponoviti.

Na prvem mestu pa je seveda izogibanje faktorjem, ki rosaceo povzročajo. Zaščitite obraz ob velikih temperaturnih razlikah, izogibajte se alkoholu, začinjeni hrani, določenim kozmetičnim postopkom in kozmetičnim sredstvom, ki vsebujejo aceton in alkohol. Uporabljajte kreme, ki so blage in vsebujejo veliko vlage ter ščitijo povrhnjico.

Vir: rosacea.org