@life, spletno-mobilni portal za zdravo življenje

@life, spletno-mobilni portal za zdravo življenje (foto: Shutterstock.com) Shutterstock.com
20. 5. 2013

V Razvojnem centru IKTS iz Žalca so v sodelovanju z ekipo domačih in mednarodnih strokovnjakov iz Avstrije in ZDA ter ob podpori EU razvili priročno informacijsko rešitev @life, ki pomaga zaznavati, spremljati in odpravljati negativne učinke stresa ter usmerja uporabnike v zdrav način življenja.

Sistem @life vas skozi štiri glavne korake vodi do končnega cilja – boljšega počutja in zdravja. Svetuje vam dnevno spremljanje telesnih parametrov ter redno izvajanje športnih vaj in psiholoških tehnik.

Aktivnosti se lahko beležijo z mobilnim telefonom ali drugo napravo, ki omogoča spremljanje vadbe in telesnih stanj. Na podlagi izvajanja programa sistem vodi dnevnik in sproti oblikuje nazorno grafično predstavitev napredka, ki temelji na preverjenih metodah psihologije, medicine in kineziologije.

Janez UplaznikPrednosti spletno-mobilnega portala za zdravo življenje @life nam je pojasnil Janez Uplaznik, lastnik in direktor podjetja Mikropis, znotraj katerega je projekt nastal.

Zakaj je @life boljši od drugih tovrstnih aplikacij, ki so na voljo na trgu?

@life je ena izmed redkih aplikacij, ki je zastavljena širše kot druge tovrstne aplikacije, ki so naravnane parcialno, le za določen segment športa ali zdravja ali prehrane. Poleg tega je namen večine aplikacij na splošno komercialen. Aplikacijo @life pa smo v nasprotju s tem zastavili v dobrobit človeka, za njegovo kakovost življenja.

Uporabnik aplikacije si lahko z njeno pomočjo ustvari osnovni zdravstveni karton, aplikacija mu na osnovi psiholoških in zdravstvenih testov in vprašalnikov omogoča izračun ocene zdravstvene rezerve, ki jo potrebujemo, da bi lažje premagovali tako fizične kot psihične napore.

Temu so dodane tudi športne aktivnosti, s katerimi najlažje povečamo zdravstveno rezervo; uporabniku so na voljo videi z vajami, s katerimi nazorno pokažemo, kako se določene aktivnosti pravilno izvajajo, opozorili smo tudi na napake, ki se najpogosteje pojavljajo.

Z videi smo poskušali uporabnikom pomagati, da vaje izvajajo pravilno, jih izobraziti o njihovem namenu, da si potem lahko sestavijo svoj individualni program.

Največja prednost @lifa pa je zagotovo psihološki program, ki nam na eni strani s pomočjo vprašalnikov pokaže, kakšno je naše psihično stanje, in nas opozori, kje smo šibki, kaj je treba izboljšati.

Na portalu @life je na voljo več kot 20 različnih sprostilnih vaj za obvladovanje stresa pred napornimi dogodki ali po njih, kot so izpiti, pomembne življenjske odločitve itd.

Poleg medicinskega, psihološkega in kineziološkega področja imamo namen v bližnji prihodnosti aplikaciji @life dodati še področje prehrane, ki ima v življenju velik pomen. Aplikacija bo uporabnikom svetovala, katerih sestavin naj se izogibajo, koliko kalorij vsebuje določeno živilo, kdaj in pri kakšnih naporih je primerna katera hrana, z aplikacijo bo možno tudi zdravo hujšati, hrana bo podpirala aktivnosti v športu in na psihološkem področju; gre predvsem za integracijo zdrave prehrane z drugimi področji, ki jih aplikacija že podpira.

Končni cilj in želja ekipe @life je izboljšanje kakovosti življenja in ozaveščanje ljudi o njihovem psihičnem in fizičnem zdravju. Na Razvojnem centru verjamejo, da bo @life postal nepogrešljiv pripomoček za tiste, ki se zavedajo pomena zdravega načina življenja. Ta v današnjem času postaja vse pomembnejša vred­nota posameznika.

Kako deluje @life?

Z izpolnjevanjem vprašalnikov in testov ter vnosom podatkov o lastnih aktivnostih si izdelate dnevnik @life, prek katerega lahko spremljate svoje stanje, trende skozi določeno časovno obdobje in napredovanje. Aktivnosti tako prilagajate spremembam svojega počutja, zdravja in telesnih zmog­ljivosti. Celotno dejavnost sprem­lja tudi virtualni svetovalec, ki vas usmerja, opominja in vam posreduje priporočila in ideje.

V portal se je možno različno vključiti. Če želite ostati anonim­ni, boste na podlagi odgovorov na vprašalnike dobili splošne nasvete glede stanja stresa in mož­nosti nadaljnjih ukrepov. Sledite lahko blogom in prebirate odgovore strokovnjakov na vprašanja uporabnikov.

Registracija pa vam prinaša dostop do zanesljivih in veljavnih psiholoških vprašalnikov, ki so osnova za multimedijsko vodenje skozi psihološki program za obvladovanje stresa.

Na podlagi zdravstvenih vprašalnikov in športnih izkušenj ter želja virtualni osebni trener izdela individualiziran vadbeni program in vas vodi skozi njegovo izvedbo.

@lifeZaradi boljše dostopnosti sistem @life deluje tudi prek mobilne aplikacije na pametnih telefonih. Zahtevnejši uporabnik ima mož­nost osebnega svetovanja in nadgradnje aktivnosti s pomočjo uveljavljenih strokovnjakov s področja psihologije, medicine in kineziologije, ki se mu bodo osebno posvetili in mu izdelali prilagojene programe.

Uporaba aplikacije @life je enostavna in varna, dostop pa neomejen.

Kakšni so prvi odzivi?

Poleg 50-članske ekipe domačih in tujih strokovnjakov, ki sodelujejo pri projektu, testiranje aplikacije @life poteka tudi v praksi, in sicer v sedmih različnih skupinah uporabnikov.

Odzivi kažejo, da gre za aplikacijo, ki je že danes, čeprav se še razvija, primerljiva z najboljšimi svetovnimi aplikacijami, po svoji širini in integraciji področij, ki jih pokriva, pa je v svetovnem samem vrhu, zato postaja vse bolj zanimiva tudi v tujini.

V okviru predstavitve projekta širši javnosti so v Razvojnem centru IKTS organizirali 1. mednarodni simpozij @life o stresu na delovnem mestu, ki poteka v Ljubljani 20. in 21. maja. Simpozij lahko  v živo spremljate na njihovi spletni strani in na Facebook strani FeelALife.

Izbrali smo drugačen pristop. Ga boste podprli?
V nasprotju z ostalimi mediji smo se odločili, da svoje spletne vsebine ohranimo brezplačne za vse. V času, ko je sledenje aktualnim informacijam nujno, verjamemo, da si vsak od nas zasluži dostop do natančnega in celovitega pregleda vsebin. Poleg tega pa tudi neomejen dostop do kakovostnih lifestyle vsebin.
Vsak prispevek, velik ali majhen, je dragocen in ključnega pomena za našo uredniško neodvisnost.

Podpri in prispevaj

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri