S takšnimi lažmi se spopadajo depresivni ljudje

S takšnimi lažmi se spopadajo depresivni ljudje (foto: profimedia) profimedia
17. 7. 2018

Da bi jih bolje razumeli in jim lažje pomagali, preverite, s kakšnimi negativnimi mislimi se pogosto soočajo depresivni ljudje.

Če imate v svoji bližini depresivno osebo, verjetno veste, kako težko ji je pomagati. Skoraj nemogoče se je soočiti z nečem, česar ne razumemo. Lahko pa prepoznate že prve znake, ki kažejo na tako diagnozo:

  • razdražljivost
  • nezainteresiranost in pomanjkanje energije
  • občutek krivde
  • težave s koncentracijo
  • nespečnost
  • fizična bolečina
  • nenavadne odločitve

Osebi boste najbolj pomagali tako, da jo spodbujate k obiskom strokovnjaka, ki ji lahko pomaga in z njo ostanete v rednem stiku. Vabite jo tudi na družabne in športne aktivnosti, ki sproščajo hormone sreče in vsaj malo vplivajo na izboljšanje razpoloženja. Da boste stanje bolje razumeli, pa preberite še, katere negativne misli obhajajo depresivne ljudi:

“Biti sam je bolje, kot biti v družbi”

Oseba čuti, da je samota bolj varna od podpore bližnjih oseb. Ker ne želi biti v breme ali pokvariti odnosov, se zapira v svoj svet in umika iz družbe. Če to začnete opažati, reagirajte hitro in skušajte biti pogosto v stiku s to osebo. Ne silite jo v večjo družbo, dovolj je že nekaj najtesnejših prijateljev ali družinskih članov, ki bodo pregnali željo po samoti.

“Saj je vseeno”

Nimajo razloga, da bi zjutraj vstali iz postelje, se trudili v službi ali ohranjali odnose z bližnjimi. Skušajte jih vključiti v čim več aktivnosti in vztrajati pri tem, da organizirajo svoj dan. Redne obveznosti jih bodo zamotile ali vsaj za nekaj časa spravile ven.

“Ne trudiš se dovolj”

Imajo občutek, da so preleni, prepočasni ali premalo sposobni in da nič kar naredijo ni zares dobro. Pomagate lahko z rednimi potrditvami in pohvalami, ki bodo dale vedeti, da tudi njihovo delo šteje.

“Vsem si v napoto”

Če se spopadate z depresijo, imate pogosto občutek, da nihče nima časa prisluhniti vašim težavam, da niste vredni ljubezni, spoštovanja in vsega, kar imajo drugi. Kako bi bilo, če bi se iz dneva v dan tako počutili? Prav zaradi tega potrebujete še več potrpljenja in morate vedno znova opominjati, koliko vam oseba pomeni.

“Ni več upanja”

Zakaj bi se trudili, če bo situacija vedno enaka - brezupna? Tudi takšne misli se porodijo med depresijo. Nikoli ne bo bolje, nikoli ne bom dosegel česa večjega, nikoli ne bom napredoval … Za začetek skušajte osebi pomagati pri zastavljanju majhnih ciljev, na primer vsakdanjih gospodinjskih opravil. Ko jih dosega in se jih privadi, skušajta določiti cilje na področjih, kjer je uspešna, na primer v športu. Počasi stopajta naprej in odkljukajta cilje, da osebi dokažete, da je sposobna stopiti višje.