Sandra Salihović (Mavrica okusov): Nikoli ni prepozno za zdravo prehranjevanje

Sandra Salihović (Mavrica okusov): Nikoli ni prepozno za zdravo prehranjevanje (foto: Osebni arhiv) Osebni arhiv
21. 4. 2018 Vir: liza.aktivni.si

Sandra Salihović je avtorica kulinaričnega bloga Mavrica okusov, ki se je razvil zelo spontano in je bil ustanovljen v letu 2014.

Na njem Sandra deli svojo zgodbo prehoda od nezdrave hrane k bolj zdravemu in uravnoteženemu prehranjevanju. Naj navduši tudi vaš vsakodnevni jedilnik s skrbno izbranimi recepti, ki so preverjeno dobri in ustvarjeni s strastjo.

Od kod izvira vaša ljubezen do priprave hrane in preizkušanja receptov?

Sandra: Mami je odlična kuharica in izredno rada ustvarja v kuhinji, vendar ji nisem sledila že od otroštva in iskreno nisem imela nobenega interesa v kuhinji. Tudi moj slog prehranjevanja je bil v otroštvu in skozi najstništvo zelo monoton in predvsem nezdrav. Prava izbirčna Metka. Pred približno štirimi, petimi leti pa sem začela postopoma ustvarjati v kuhinji z mami in pozneje sama, odkrila sem tisoč in en nov okus in v teh letih sem svojo prehrano zelo spremenila. Uživam v kombiniranju in preizkušanju novih okusov, predvsem tistih zdravih, nepredelanih. Mogoče sem vseeno to strast do hrane in kuhanja podedovala po mami, le da je oživela pozneje.

Zakaj ste se odločili pisati kulinarični blog?

Sandra: Pri meni je šlo z Mavrico okusov od samega začetka vse zelo nenačrtovano in spontano. In še danes se bolj ali manj držim neke spontanosti. Ker sem bolj umetniški tip človeka in mi je blizu tudi fotografija, sem zelo rada poslikala vse, kar sem pripravila, zato sem čisto iz heca naredila Facebook stran. Od logotipa do spletne strani je vse prišlo samo. Brez večjih načrtov. Veliko ljudi je v Mavrici videlo potencial še pred mano. In še vedno ga, kar me izredno veseli.

Kakšne recepte lahko bralci najdejo na vašem blogu?

Sandra: Ustvarjanje mojih receptov in preizkušanje novitet me spodbuja k temu, da tudi sama uživam veliko zdravih živil. Tak način se mi zdi pravilen in vsakič, ko nekoga inspiriram in mu dam idejo, je moj namen pisanja in ustvarjanja dosežen. Na mojem blogu najdete predvsem okusne, enostavne in zdrave obroke z izjemo nekaterih sladic (smeh). Zdi se mi, da na njem vsak zagotovo najde kaj zase, nisem usmerjena samo v en ekstrem, na primer samo k pripravi sladic ali samo veganskih receptov. Blog je zelo lepo razdelan po kategorijah.

Koliko časa na dan posvetite pripravi jedi in koliko ga preživite v kuhinji z namenom, da pripravljate vsebino za blog?

Sandra: Ker pišem tudi recepte za ekološko trgovino Eko Škrnicl in za blog Praviln Lajf, je Mavrica včasih malce na stranskem tiru. Veliko bolj kot na blogu sem aktivna na Instagramu. Tam objavljam vsak dan, tako kot tudi kuham vsak dan. V kuhinji na dan preživim povprečno po 2 do 3 ure, ko ustvarjam recepte in fotografiram ali snemam pa tudi več.

Kako se lotite priprave novih receptov?

Sandra: Instagram mi je velika inspiracija, ker je preplavljen z odlično hrano, ki bi jo pojedel kar skozi zaslon. Če nimam sama ideje, jo tam zagotovo dobim, vsaj neki osnutek in potem dodelam sama. Če je bistvo recepta ena sestavina, premišljeno izbiram sestavine, ki bi se podale zraven. Večinoma zadenem, redko zgrešim. Po maminem receptu pa naredim najboljše skutne štruklje.
Kateri recept je na vašem blogu do danes požel največ navdušenja in ogledov?
Sandra: Po ogledih zagotovo čokoladna pita (najdete jo na povezavi www.mavricaokusov.si/coko-torta-brez-pecenja).

Kakšne načrte imate z blogom za prihodnost?

Sandra: Prek bloga se povezujem z različnimi ljudmi, podjetji, ustvarjajo se nova poznanstva in sodelovanja. Veselim se vseh naslednjih. Mavrica mi je v življenje prinesla že ogromno lepih dogodkov in trenutkov, je pa vsekakor podlaga za moje načrte v prihodnosti, o kateri pa na glas še ne bi govorila. En korak bližje temu je tudi moj, dokaj nov, youtube kanal Mavrica okusov, kjer objavljam vloge iz mojega vsakdana in v načrtu so predvsem kuharske video vsebine – enostavni recepti.

Besedilo: Metka Pravst // Foto Osebni arhiv

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri