Se vam lomijo nohti in imate krhke lase? Morda vam primanjkuje tega vitamina

20. 12. 2022
Deli
Se vam lomijo nohti in imate krhke lase? Morda vam primanjkuje tega vitamina (foto: Profimedia)
Profimedia

Zdravi in ​​sijoči lasje, močni nohti in lepa koža, so nekateri izmed znakov odličnega zdravja in lepe zunanjosti. Če vam pretirano izpadajo lasje, imate krhke in lomljive nohte ter suho kožo, lahko to nakazuje na pomanjkanje nekaterih pomembnih vitaminov in mineralov v telesu. 

Nekateri vitamini so bistveni za pravilno delovanje imunskega in živčnega sistema, ter zdravja kosti in mišic. Poleg njih pa so pomembni tudi vitamini, ki prinašajo številne koristi za lepo in zdravo telo. To so: vitamina A in C, biotin in cink. 

Vpliv biotina na lase, kožo in nohte  

Biotin je eden izmed vitaminov B kompleksa, ki telesu pomagajo pretvoriti hrano v energijo. Je sestavni del encimov, ki so zadolženi za presnovo ogljikovih hidratov, maščob in beljakovin ter tvorbo maščobnih kislin. Biotin telesu pomaga pri celičnih procesih, ki sodelujejo pri tvorbi lasnih mešičkov in kožnih celic. Prav tako ima izjemen vpliv na zdrave nohte, sijočo kožo in goste lase. Zaradi številnih prednosti se pogostokrat znajde v prehranskih dopolnilih, ki vsebujejo vitamine za zdravo kožo, lase in nohte. Če se soočate z luščenjem in pokanjem kože in krhkimi nohti, vam morda primanjkuje biotina.  

Vitamin C in njegov učinek pri sijoči ter zdravi koži  

Eno izmed najbolj priljubljenih hranil za kožo predstavlja vitamin C, ki igra pomembno vlogo pri povečanju tvorbe kolagena, ki je odličen za kožo. Prav tako je vitamin C odličen antioksidant. Pomaga pa tudi preprečevati nepravilnosti na koži ter botruje k temu, da je koža lepša in bolj sijoča. Ker naše telo vitamina C ne proizvaja samo, ga je dobro sproti dodajati v svojo prehrano ali pa jesti živila, ki so bogata z vitaminom C kot so: limone, jagode, pomaranče, cvetača, zelje in špinača.   

Kako cink in vitamin A pomagata pri lepoti?

Cink je mineral, ki ga telo potrebuje, saj igra vlogo pri reševanju marsikatere kožne težave. Ta izjemen mineral ima pomembno vlogo pri rasti in okrevanju las, dokazano pa pomaga pri pravilnem delovanju lojnih žlez okoli lasnih mešičkov. Dodajanje cinka v prehrano, zmanjšuje izpadanje las in pomaga pri težavi suhe kože in krhkih nohtov. Pomembno vlogo pri zdravju kože pa ima tudi vitamin A, ki je še en bistven vitamin za ohranjanje zdrave kože. Velik vpliv ima tudi za boljši vid, presnovo železa v prehrani ter podporo rast in delovanja kože in kožnih celic.   

Preberite še: Aromatični in hranilni napitki, ki to zimo obljubljajo maksimalno hujšanje: To so najboljši smoothiji, ki vas bodo nasitili in stabilizirali vaš krvni sladkor

Novo na Metroplay: "Ljudje smo vedno bolj odprti za psihoterapijo" | Drago Švajger