Seksualna ruleta

27. 2. 2003

Hazarderjev vodnik po nezaščitenih spolnih odnosih.

Z Las Vegasa, srca ameriške industrije zabave in mesta javnih hiš, so znane pripovedi, da so moški zastavili vse svoje premoženje za en sam vrtljaj kolesa sreče v ruleti. Vendar je igra, ki jo igrate, ko pripeljete domov novo žensko, vedno bolj podobna ruski različici.

Dr. med. Marta Grgič - Vitek, ena od avtoric letnih poročil o spolno prenosljivih okužbah (SPO) na Institutu za varovanje zdravja RS, pravi, da je prijavna stopnja pri nas še 10- do 30-krat prenizka za pravo oceno verjetnosti, ali se bomo na intimnem srečanju srečali tudi s SPO. Dobro si oglejte tveganje zaradi enega samega nezaščitenega seksualnega

srečanja z lepo neznanko v ZDA: skoraj 33 %. Možnosti za okužbo se razvrstijo tako:

Herpes:

1 od 9

Je ena izmed najbolj razširjenih SPO: okuženih je 45 milijonov Američanov. Virus vas ne bo ubil, izbruhi so ozdravljivi, vendar ga boste imeli za vedno in ženske bodo za vedno odklanjale seks z vami. Strašno dejstvo: Kondomi morda ne pomagajo dovolj, kajti katerikoli stik z okuženo kožo, ki je ne zmore pokriti lateks, je dovolj za prenos okužbe. Zaščitite se: Ne seksajte s partnerko, ko jo napade bolezen.

Genitalne klamidije:

1 od 18

So v razmahu - ne le v ZDA, saj o njih poročajo tudi iz Anglije. Ameriški Center za nadzor nad boleznimi napoveduje, da bo polovica vseh spolno dejavnih žensk do svojega 30. leta okuženih s klamidijami, bakterijami, ki naselijo celice. Strašno dejstvo: 75 % žensk (in polovica moških) nima znakov okužbe in nikoli ne poišče zdravljenja - vendar, če jo prenesete na partnerico, lahko pri njej povzročite neplodnost. Zaščitite se: Uporabite kondom.

Gonoreja:

1 od 36

Ta ni bila deležna velike pozornosti od konca II. svetovne vojne, vendar še vedno obstaja in povzroča pekoče uriniranje. Najpogostejša je pri ženskah v njihovem najstniškem obdobju in zgodnjih dvajsetih letih. Strašno dejstvo: Pri moških je gonoreja povezana z epididimitisom, bolečim obolenjem mod, in s težavami s prostato. Zaščitite se: če ste okuženi, vam bo pomagal antibiotik Cipro. Se ga spomnite iz preplaha zaradi napada z antraksom leta 2001?

Sifilis:

1 od 36

V ZDA obstaja nacionalni načrt odprave sifilisa do leta 2005. Bolezen ni preveč razširjena, je lahko prepoznavna in ozdravljiva z enim samim odmerkom penicilina, če jo zdravimo v roku enega leta od okužbe. V Sloveniji je sifilisa zelo malo. Strašno dejstvo: Verjetnost okužbe je petkrat večja v osrčju južnega dela ZDA. Pri nas je bila leta 1994 zaznana manjša epidemija - verjetnost, da zbolite za sifilisom, se je tisto leto zvečala za 18-krat, na raven iz 60. let, in je ostala velika nadaljnjih pet let. 62 % primerov je bilo okužb v tujini, od teh 73 % v Ruski federaciji oziroma novih neodvisnih državah nekdanje Sovjetske zveze. Več kot dve tretjini obolelih je bilo moških, največ iz vrst avtoprevoznikov. Zaščitite se: Uporabite kondom.

HIV:

1 in 36

Skoraj 40. 000 žensk v ZDA je okuženih z virusom HIV in nadaljnjih 140. 000 ima aids. Pri nas je po predvidevanjih IVZ RS okužen precej manj kot 1 človek na 1000 prebivalcev, verjetno le nekaj 100. Obseg testiranj za aids in HIV je manjši, verjetno so tudi skupine prebivalcev z bolj tveganim vedenjem relativno manjše kot v številnih državah Evropske unije. Najbolj izpostavljena skupina so istospolno usmerjeni moški, kjer je po podatkih IVZ okužen največ 1 na 20. Širjenje okužb med inicirajočimi uživalci drog se k sreči ni začelo, vprašanje je, če se sploh bo. Od leta 1986 so na IVZ ugotovili med odraslimi ženskami 22 primerov HIV, pri katerih se aids do danes še ni razvil, in 11 primerov bolezni. Strašno dejstvo: Še vedno ni zdravila. Zaščitite se: Kondomi so še vedno najboljši način, kako se ogniti okužbi s HIV, vendar naj bi jih uporabljali tudi med oralnim seksom.

Hepatitis B virus (VHB):

1 od 36

Če ga dobite, boste deležni še enega vrtljaja kolesa sreče: 6 do 10 % okuženih razvije kronično okužbo in od teh jih 25 % umre za cirozo jeter. Na Tajskem je tveganje za nastanek raka jeter pri kronični okužbi z VHB 10-krat večje, kot je tveganje za nastanek pljučnega raka pri kadilcih. Strašno dejstvo: če je okužena, je virus navzoč v skoraj vseh njenih telesnih tekočinah - tako je možnost, da dobite to smrtonosno bolezen, že če si delite zobno šče-tko z njo. V Sloveniji je ena od dveh okužb dobljena s spolnimi odnosi, približno eden od treh odraslih okuženih je brez simptomov. Zaščitite se: Obiščite družinskega zdravnika in se cepite. Obvezno cepljenje v slovenskih osnovnih šolah je bilo uvedeno šele leta 1998, ko ste osnovnošolske klopi verjetno že prerasli.

Virus genitalnih bradavic (HPV):

1 od 12

Večina žensk, nosilk enega izmed virusov, ki lahko povzročijo rast bradavic na spolnih organih, za svojo okužbo ne vedo. Za mnoge od njih se zde okužbe začasnega značaja in obrambni sistem v telesu uniči virus, še preden lahko povzroči zdravstvene zaplete (kot je rak materničnega vratu). Strašno dejstvo: Skoraj 46 % žensk v ZDA, mlajših od 25 let, je HPV pozitivnih v kateremkoli času. Zaščitite se: Kondomi pomagajo, vendar tako pri herpesu zaščitijo le tisto, kar pokrijejo.

Drugi virusi:

? ? ?

Ne pridejo v novice, vendar je še 18 drugih bolezni, ki se v osnovi širijo s spolnimi odnosi. Tricho-moniasis, na primer, je zajedavec, ki povzroča vnetne iz- cedke iz penisa in lahko poveča možnost tveganja za HIV. V ZDA se z njim vsako leto okuži okoli pet milijonov ljudi.

Barbara Abram, ilustracija: Giacomo Marchesi

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri