Selfie 27-letnice s kožnim rakom obšel svet (Nazorna fotografija)

Selfie 27-letnice s kožnim rakom obšel svet (Nazorna fotografija) (foto: Tawny) Tawny
13. 5. 2015

27-letna ameriška lepotica Tawny Willoughby želi z nazorno fotografijo opozoriti na nevarnost uporabe solarija. Ne spreglej njene poučne zgodbe.

"Če kdor koli potrebuje motivacijo, da ne odide v solarij in se ne sonči pretirano, tu jo imate! Tako je videti kožni rak,"

je zapisala mlada ameriška medicinska sestra Tawny Willoughby iz Alabame, ko je na svojem Facebook profilu objavila svoj selfie, na katerem je videti brazgotine in rane, ki jih je povzročil kožni rak. Tawny prejema čestitke za pogum in besede podpore z vseh koncev sveta, njeno zgodbo pa so danes objavili vsi svetovni mediji.

kozni rak

Solarij je imela celo doma

Tawny je priznala, da je kot najstnica solarij uporabljala štiri- do petkrat na teden. Še več, Tawny je celo imela solarij doma, tako kot številne njene prijateljice, pravi. Pred šestimi leti je ena izmed njenih sošolk zbolela za kožnim rakom in odločila se je, da gre tudi sama na pregled. Kožnega raka so ji diagnosticirala pri 21-ih letih.

Tawny s svojim sinom

Kožnega raka ji odstranjujejo vsakih 6-12 mesecev

V vseh teh letih je šla skozi številna zdravljenja, med drugim so ji zamrzovali tumorje. Zdaj gre na pregled vsakih 6-12 mesecev in kožnega raka ji sproti odstranjujejo. Na srečo njen rak ni razvil metastaz. 

Izogibajte se sončenju, opozarja Tawny

Tawny s svojo fotografijo sporoča vsem, naj se izogibajo pretiranemu sončenju, naj uporabljajo sončno kremo in samoporjavitvene kreme, če želijo imeti videz zagorele polti.

Rada bi videla svojega sinka odrasti

Tawny je danes mamica 2-letnega sinka in njen največji strah je, da bi izgubil mamico.

"Naj sončenje nikar ne prepreči, da bi videli svoje otroke odrasti. To je sedaj moj največji strah," je povedala Tawny in dodala, naj dobro opazujemo kožne spremembe in ne odlašamo z obiskom zdravnika, če se kakšo kožno znamenje drastično spreminja, se ne zaceli ali celo krvavi.

Najbolj nevarne so poškodbe kože, nastale do 20-ega leta!

Kožni rak je najbolj pogosta oblika raka na svetu, samo v Sloveniji pa za njim vsako leto zboli več kot 2000 ljudi.  Največkrat se kožni rak razvije zaradi poškodb, ki so nastale zaradi pretiranega sončenja ali rabe solarija. Ključne so poškodbe kože, še posebej opekline, nastale do 20. leta starosti. Rak se nato lahko razvije šele čez desetletja, največkrat po 50-em letu.

Tawny s svojim možem

Pozorni bodimo na vse kožne spremembe

Za zgodnjo odkritje kožnega raka smo odgovorni sami. Opazujmo spremembe na koži in ne odlašajmo z obiskom zdravnika. Prej kot kožnega raka odkrijemo, večja je možnost za uspešno zdravljenje.