Šentjanževka - rastlina svetlobe in luči

Šentjanževka - rastlina svetlobe in luči (foto: Profimedia) Profimedia
4. 4. 2017 Vir: liza.aktivni.si

Šentjanževko so kot zdravilno zel z duhovnim učinkom so jo uporabljali že pri germanskih obredih ob poletnem in zimskem sončevem obratu.

Lorscher Arzneibuch jo priporočajo kot najboljše zdravilo proti melanholiji. Tudi zdravnik Paracelzij (1493–1541), eden od utemeljiteljev sodobne medicine, je cenil zdravilno moč šentjanževke. Po njegovem mnenju je bila rastlina iz družine krčničevk vsestransko zdravilo, ki ga je bog poslal ljudem v pomoč in za zdravje.

Mir in sprostitev za telo in duha

Z ajurvedskega vidika je šentjanževka odlična zdravilna rastlina, ki uravnoveša vse vegetativne motnje vate in hkrati zmanjšuje pito. Zaradi takšne kombinacije učinkov je šentjanževka najboljša protistresna rastlina za telesno, duševno in duhovno počutje. Kot medhja rasajana krepi duha, izboljšuje razpoloženje in blaži bolečine.

Pripravki iz šentjanževke učinkovito pomagajo pri živčni izčrpanosti, strahovih in motnjah spanja. Z njimi lahko zdravimo tudi težave živčnega izvora z želodcem, črevesjem in žolčem. Hkrati pa je šentjanževka zaradi svojih celilnih lastnosti priljubljena rastlina za prvo pomoč pri ledvenem useku (lumbagu), revmatizmu, brazgotinah, opeklinah, nategu mišic, pri odprtih ranah, pasavcu in nevralgijah. V obliki olja, ki ga lahko na zelo preprost način pripravimo sami, razvije svoj najboljši učinek proti bolečinam v hrbtu in križu ter proti nevralgijam.

Rastlina za živce, kot šentjanževko pogosto imenujejo, ni odlično naravno zdravilo proti depresijam le za odrasle, redno uživanje čaja ali kapljic iz šentjanževke je priporočljivo tudi za otroke, ki jih mučijo strahovi, ki imajo težave s spancem in koncentracijo ali ki močijo posteljo.

Medsebojno učinkovanje

Če redno uporabljate pripravke iz šentjanževke, upoštevajte, da se nekatere zdravilne snovi in zdravila, kot sta ciklosporin in fenprokumon, ali kontracepcijske tablete zaradi medsebojnega učinkovanja z zdravilno rastlino v telesu hitreje razgradijo, kar njihovo učinkovitost oslabi.

Vsebina je vzeta iz knjige Ajurveda z domačimi rastlinami, Recepti in načini uporabe za zdravje in energijo. Knjiga je izšla pri založbi Mladinska knjiga.