Simptomi telesne zakisanosti

Simptomi telesne zakisanosti  (foto: Profimedia) Profimedia
27. 7. 2014

Zaradi stresnega življenja, neuravnotežene prehrane, preobremenjenosti, pomanjkanja spanja, obremenitve s kemičnimi strupi in številnih drugih dejavnikov se naše telo ni več sposobno do konca očistiti in prenoviti.

Za normalen potek presnovnih procesov je potrebno kislinsko-bazično ravnotežje. Če kisline in baze niso v ravnotežju, lahko pride do sprememb specifičnih pH-vred­nosti (vrednost pH najlaže preverimo z lakmusovim papirjem), zato mora telo porabljati energijo, da znova vzpostavi kislinsko-bazično ravnotežje.

Simptomi zakisanosti se lahko pri splošnem počutju kažejo kot:
  • utrujenost in izčrpanost,
  • zmanjšana kondicija,
  • slabša koncentracija,
  • povečana občutljivost za stres,
  • nervoza.

Je rešitev hrana, ki deluje bazično?

Med živila, ki delujejo bazično spada večina sadja in zelenjave. Pri tem je treba poudariti pomen živil ekološke pridelave, saj so živila sicer obremenjena s pesticidi.

Tudi sadeži kislega okusa delujejo bazično in pomagajo pri čiščenju sluzi v prebavnem traktu, čeprav mnogi napačno sklepajo, da kislo telo zakisa.

Sadje in zelenjava, ki je priporočljiva: avokado, banana, grenivka, limona, pomaranča, breskev, rozine, rabarbara, lubenica, suhe fige, brokoli, cvetača, korenje, zelena, blitva, špinača, regrat, čebula, česen, buča, kumara, paradižnik ...

Priporočajo se tudi proso, lešniki, mandeljni, za pripravo hrane pa raje uporabljajmo kokosovo in sezamovo olje.

Sprememba prehrane je izredno pomembna pri odpravljanju zakisanosti telesa, a nikakor ne edini način. Dobro je vključiti redno aktivnost in občasno čiščenje telesa.