Ali slabo skrbite zase? Preverite znake, ki kažejo, da si morate nameniti več pozornosti

19. 3. 2024
Deli
Ali slabo skrbite zase? Preverite znake, ki kažejo, da si morate nameniti več pozornosti (foto: Profimedia)
Profimedia

Ste pozabili nase in vam telo ter um sporočata, da je čas, da se nehate zanemarjati? Preverite, ali opazite spodnje znake. 

Kadar poskrbite zase, se počutite odlično: nimate nikakršnih zdravstvenih težav, prav tako niste v velikem stresu in ne kopičite negativnih čustev, če hkrati skrbite tudi za um.  Vendar življenje vedno ne dopušča, da bi si lahko vzeli veliko časa zase, zato se hitro začnemo zanemarjati in na prva mesta postavimo vse ostalo, le sebe ne. Takrat pričnete dobivati opozorilne znake, ki kažejo, da se je potrebno ustaviti. 

Kadar boste pozabili skrbeti za telo in um, se lahko zgodi naslednje: 

V odnosih se hitro razjezite

Naredite hiter pregled npr. zadnjega meseca. Ste ugotovili, da svojo jezo hitro znesete na nič krivega partnerja, mamo, prijatelje? Čeprav ni pravega razloga, da bi se jezili nanje in pravzaprav nimajo nič opraviti z vašimi težavami. Kadar ne skrbite zase, se preveč hitro razburite in ste pogosto negativno razpoloženi. 

Večinoma ste utrujeni

Tudi če se dobro in dovolj naspite, ste utrujeni že do kosila. Po konci vas ne spravi nobena skodelica kave in najraje bi dneve preživljali v postelji. Očitno ne skrbite za svoj spalni ritem ali ne obvladujete stresa, ki vam je sedaj prišel do živega. Raje kot to, da spijete nešteto skodelic kave, najdite vzrok svoje utrujenosti in ukrepajte. 

Ne spreglejte: 

Ves čas vas nekaj skrbi

Tudi ko ležete v posteljo zelo utrujeni, imate težave s spancem. Po mislih vam divja tisoč in ena skrb. Očitno vam primanjkuje večerne rutine, kjer bi misli pustili na papirju ali kakšnem seznamu opravil, spalnico pa uporabljali le za spanje. Očitno morate nekaj razčistiti in poskrbeti tudi za um. 

Prijatelji in bližnje osebe se odmikajo od vas

Očitno so vaši bližnji ugotovili, da ste preslišali vse njihove nasvete o tem, da si morate vzeti malce časa zase in ne pomaga nobena njihova beseda ter skrb. Če ste iskreni, se zadnje čase niste zares trudili, da bi vzdrževali odnose in preživeli kakšen dan z ljudmi, ki vam pomenijo največ. Morda bi to morali narediti sedaj? 

Ne čutite kreativnosti

Zadnje čase se ne lotite nobenega svojega projekta, nimate idej, ki vam jih običajno ne zmanjka, pravzaprav se ne znate odločiti niti, kaj bi skuhali za kosilo. Zapostavili ste svojo kreativno plat, kar vam dela preglavice tako v službi kot na zasebnem področju. 

Ne počnete stvari, ki jih imate radi

Zadnje čase so vaši dnevi precej monotoni in zdi se vam, da le spite, jeste in hodite v službo. Včasih ste imeli veliko hobijev in stvari, ki jih radi počnete, sedaj pa ne najdete niti ene takšne stvari več. Ko boste začeli skrbeti zase, boste ugotovili, da je to tisto, kar vas izpopolnjuje. 

Nimate ciljev

Ne zadajate si nobenih ciljev, in ko pomislite, zaenkrat na seznamu želja nimate prav ničesar, kar bi radi dosegli. Morda ste cilje celo zamenjali s partnerjevimi in se sedaj trudite za njegove. S cilji napredujemo in rastemo, zato je nujno, da jih imamo. Zastavite si takšne, ki bodo skrbeli tako za um kot telo. 

Ne razumete, kako vedenje vpliva na druge

Morda niste niti opazli, da nekateri sodelavci ne želijo govoriti z vami, ker ob vsakem vprašanju izbruhnete, ali začnete vpiti na videz brez razloga. Očitno so se v vas nakopičila nepredelana čustva, ki sedaj silijo na plan. Tlačenje čustveno stresnih situacij je le začasna rešitev, ki ne bo delovala prav dolgo. 

Zanašate se na kavo, sladkarije, kozarec vina ...

Zdi se, da vas čez dan spravi samo kava ali piškoti, čokolada, vino ... Ne vidite smisla v drugih stvareh in najraje bi bili kje drugje, sami. Vse, na kar mislite, je nova skodelica kave, kos torte ali kozarec vina, ko pridete domov. Če je to edina svetla točka v vašem dnevu, morate začeti bolje skrbeti zase. 

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ