Skriti viri neprijetnih telesnih vonjav

Skriti viri neprijetnih telesnih vonjav (foto: Shutterstock.com) Shutterstock.com
15. 11. 2016

Največji krivec za čuden telesni vonj je zagotovo ocvrta hrana. Bakterija, ki je vzrok smradu, pa obožuje tudi sladkor. Odkrivamo nekaj skritih virov neprijetnih vonjav.

Nihanje sladkorja v krvi

Sadni zadah ketonov lahko kaže na resne težave s krvnim sladkorjem, največkrat diabetes. Čeprav mislimo, da sadni zadah ne more smrdeti, ni tako. Zadah je prav odbijajoč.

Nihanje sladkorja v krvi v obe smeri je lahko zelo nevarno, celo življenjsko. To je eden izmed telesnih vonjev, ki jih ne smete ignorirati.

Kontracepcija

Veliko zdravil, tudi kontracepcija, ima stranske učinke, ki povzročajo telesni vonj. Nekatera kontracepcija povzroča suha usta, zaradi česar se v njih začne kopičiti žveplo. To pa smrdi po pokvarjenih jajcih. Smrad povzročajo tudi druga zdravila, na primer pomirjevala, proti depresiji in tudi tista za hujšanje.

Pomanjkanje vitaminov in mineralov

Magnezij je zelo pomemben mineral, saj je potreben za energijo in spomin. Prav tako lahko magnezij pomaga pri odpravi telesnega vonja. Raziskave kažejo, da izločki ljudi, ki imajo premalo magnezija, bolj smrdijo kot izločki tistih, ki ga imajo dovolj.

Naj vas razveselimo – pomagala vam bo temna čokolada, pa tudi otrobi, posušeni koriander, surovi oreščki, lan, sezam in sezamovo maslo, saj so vsa našteta živila polna magnezija.

Preberite: Vam morda primanjkuje magnezija?

Slaba hrana

Zagotovo ste se poleti, med športom ali v savni že zavohali, kako neprijetno smrdite, če ste prejšnji dan jedli čebulo, česen, kari in druge močne začimbe, ki močno vplivajo telesni vonj.

Največji krivec za čuden telesni vonj pa je zagotovo ocvrta hrana, saj olje hitro postane žarko, kar vpliva na prebavo in neprijeten telesni vonj. A bakterija, ki je vzrok smradu, obožuje tudi gumijaste bombone – tako kot vi. Preveč sladkarij spodbuja razraščanje kvasa, ki nato pretvori sladkor v alkohol, ki lahko privede do slabega vonja.

Vnetje sečil

Čeprav so okužbe sečil pogoste in neprijetne, se velika večina ne zaveda, da je prvi znak tega močan vonj po amonijaku. Če sumite, da imate vnetje, pojdite takoj k zdravniku.

Beljakovinska dieta

Vegetarijanci so dolgo obtoževali mesojedce, da veliko bolj smrdijo kot oni, in to prav zaradi prehrane. In očitno imajo prav. Večina ljudi veliko težje prebavlja jajca, meso, ribe in stročnice, zato tudi ima njihov pot intenzivnejši vonj.

Super stresno delo

Zagotovo poznate ta občutek, ko imate v službi kakšen zoprn sestanek ali pa vam da šef nalogo, ki jo morate narediti v eni uri. Vaše telo se živčno odzove, postanete rdeči in začnete se potiti, vlažne roke pa si brišete v hlače.

Tesnobnost in živčnost sproži kortizol, stresni hormon, ki vas pripravi na nevarno situacijo. A na žalost se zaradi kortizola tudi potite. Sicer pot sam ne smrdi, a v kombinaciji z bakterijami na vaši koži vse skupaj začne smrdeti približno tako slabo, kot se vi počutite.

Preberite še: Kaj se zgodi, če niste dovolj v miru in tišini?