Slab zadah zjutraj? To lahko nakazuje na nevarno bolezen

29. 3. 2024
Deli
Slab zadah zjutraj? To lahko nakazuje na nevarno bolezen (foto: profimedia)
profimedia

Slab zadah zjutraj lahko v nekaterih primerih kaže na nevarno bolezen.

Jutranji zadah je pojav, ki je v veliki večini neprijeten, vendar pogosto nenevaren. Poleg slabe ustne higiene so suha usta ponoči najpogostejši vzrok za pojav. Na portalu N1 Hrvaška pa opozarjajo, da je v nekaterih primerih zadah lahko znak resnejšega stanja.

Slab zadah je lahko znak raka grla

Po podatkih Nacionalne zdravstvene službe Velike Britanije je slab zadah lahko tudi simptom raka grla. Bolezen je pogostejša pri ljudeh, starejših od 60 let, pogosteje pa se pojavlja pri moških kot pri ženskah.

Slab zadah je na seznamu možnih simptomov raka grla. Po podatkih kalifornijske univerze San Francisco Health se ta znak bolj verjetno pojavi v kasnejših fazah. "Ko tumor raste, lahko povzroči bolečino, izgubo teže, slab zadah in težave pri požiranju," pojasnjujejo na univerzi.

Glavni simptom raka grla je hripavost, ki traja več kot tri tedne, drugi simptomi pa so še težave pri požiranju ali bolečina pri požiranju, zatrdlina ali oteklina na vratu, dolgotrajen kašelj, zasoplost, trdovratna bolečina v grlu ali ušesu, "piskajoče" dihanje, težave z dihanjem, huda utrujenost in nenamerna izguba teže.

Ni natančno znano, kaj povzroča raka grla, znano pa je, da kajenje, redno uživanje velikih količin alkohola, družinska anamneza raka grla, neustrezna prehrana ter izpostavljenost nekaterim kemikalijam in snovem (kot je denimo azbest), lahko povečujejo tveganje.

Vir: n1info.hr

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ