Slive: Poletni sadež, odličen za vaše zdravje

Slive: Poletni sadež, odličen za vaše zdravje (foto: Profimedia) Profimedia
26. 8. 2017 Vir: liza.aktivni.si

Sezona sliv je na vrhuncu.

V trgovinah polnijo police s sadjem, na tržnici vam branjevke zagotovo ponujajo najboljšo bosansko sorto debelih sliv, nekateri srečneži pa imate češplje posajene kar pred hišo in če je drevo letos bogato obrodilo, boste mesnato sadje s koščico lahko zamrznili ali pa iz njega skuhali okusno domačo marmelado.

Slive za razliko od drugih super zdravih trendoviskih sadežev sicer nimajo posebnega renomeja, najbrž zato, ker je vzgajanje tega poletnega sadeža razmeroma enostavno in ker je plodov vsako leto na pretek. V resnici slive zelo pozitivno vplivajo na naše zdravje, saj so zelo hranljive – so nizkokalorično superživilo, ki po zaužitju ne zvišuje ravni sladkorja v krvi, med našimi predniki pa je sadež veljal kot ljudsko zdravilo za uravnavanje prebave.

Katere koristi pa še prinaša uživanje koščičastega sadeža?

1. Odpravljajo težave z zaprtjem in prebavne motnje

Ker so slive polne prehranskih vlaknin in sorbitola, vam bo vsakodnevno uživanje zagotovo v pomoč pri odpravljanju zapeke, telesu pa pomagajo tudi pri izločanju toksinov in so odlične za zdravo izgubljanje odvečnih kilogramov. Tudi ko svežih sliv ni na prodajalnih policah, si pri lajšanju težav z zaprtjem lahko pomagate s suhimi slivami, ki jih namočite v vodi. 

2. Varujejo srce

Srednje velika sveža sliva vsebuje 113 mg kalija, ki pomaga pri uravnavanju visokega krvnega tlaka in zmanjšuje tveganje možganske ali srčne kapi. Visoka vsebnost vlaknin pomaga pri zniževanju slabega (LDL) holesterola in zvišuje raven dobrega (HDL) holesterola.

3. Zaščita pred rakavimi obolenji in celičnimi poškodbami

Slive zahvaljujoč antocianinom (rdeče-moder pigment v sadežu) iz telesa čistijo proste radikale. Posebej učinkovite so za zdravljenje in preprečevanje raka na dojkah, raka prebavnega in dihalnega traka. Poleg tega sadeži vsebujejo veliko antioksidantov in fitonutrientov, ki preprečujejo širjenje in rast rakavih celic. 

4. Preprečujejo diabetes

Slive imajo nizek glikemični indeks, zato vam uživanje pomaga pri nadziranju ravni sladkorja v krvi in zmanšujejo tveganje za nastanek sladkorne bolezni tipa 2. 

5. Za bolj zdrave kosti

V raziskavi, ki so jo opravili na Oklahoma State Universities sta sodelovali dve skupini ljudi, prva je jedla suhe slive, druga suhe jabolke, obe pa sta zaužili še dodatke kalcija in vitamina D. Rezultati so pokazali, da je imela skupina, ki se je hranila s slivami, znatno višjo mineralno gostoto kosti v hrbtenici. Zaradi vsebnosti flavonoidov slive zavirajo slabljenje kostnega tkiva, posebej pri ženskah, ki so v obdobju menopavze.

6. Z uživanjem sliv lahko zdravo hujšate

100 gramov sliv vsebuje samo 45,9 kalorij, hkrati pa pospešujejo tudi presnovo ogljikovih hidratov in pomagajo pri ohranjanju zdrave telesne teže. Ker je sadež sladek in dobrega okusa, boste ob skodelici svežih sliv pozabili na čokolado in ostale sladkarije.

7. Za boljši spomin

Antioksidanti, ki jih je v slivah na pretek, dokazano upočasnjujejo nastanek Alzhaimerjeve bolezni, so ugotovili na University of Harvard Health Research. Sadež vsebuje tudi antocian in kvercetin, obe snovi sta koristni za preprečevanje poškodb možganskih celic. 

8. Ohranja ravnotežje elektrolitov

Kalij, ki v telesu deluje kot elektrolit, pomaga pri dobrem delovanju celic in tkiva. Če imate težave z mišičnimi krči, vam bo redno uživanje sliv prav zaradi visoke vsebnosti kalija v veliko pomoč.

9. Izboljšuje krvni obtok

Visoka vsebnost vitamina C poveča sposobnost absorbcije železa, ki ga telo nujno potrebuje za tvorjenje rdečih krvnih celic.

10. Številne koristi za vašo kožo

Slive vsebujejo tudi beta karoten oz. vitamin A, ki celično membrano ščiti pred poškodbami prostih radikalov in vašemu telesu pomaga s spopadanjem s prvimi znaki staranja in gubanja kože. Z rednim pijem slivovega soka bo vaše telo pospešeno proizvajalo kolegen in vaša koža bo videti bolj zdrava in mladostna. V sadežu najdemo tudi vitamina C in E ter veliko antioksidantov, ki prispevajo pri obnavljanju kože in celjenju ran.

11. Za zdrave in močne lase

Poškodbe lasišča so zaradi močnega sonca poleti zelo pogoste. Ravno prav, da je vrhunec sezone sliv takrat, ko je vročina na vrhuncu, vitamin E in antioksidanti v sadežu vam bodo namreč pomagali pri obnavljanju lasišča, ker pa so slive tudi visoko pigmentirane, pomagajo tudi pri ohranjanju naravne barve las.

Čas je, da to superživilo začnemo bolj ceniti. Če imate na vrtu ali v sadovnjaku še kaj prostora, vam sajenje češplje toplo priporočamo, saj drevesa ne zahtevajo veliko prosota ali posebnega podnebja.

Več nasvetov za gojenje koščičastega sadja najdete TUKAJ!

Povzeto po: Care2