Slovenija proti HPV virusom: Letos tudi z brezplačnim cepljenjem za dečke!

Slovenija proti HPV virusom: Letos tudi z brezplačnim cepljenjem za dečke! (foto: profimedia) profimedia
18. 1. 2021

Danes se začenja 15. evropski teden preprečevanja raka materničnega vratu (RMV), ki bo potekal do 22. januarja 2021.

Slovenija se je konec lanskega leta pridružila globalni strategiji, ki jo je postavila Svetovna zdravstvena organizacija, s katero se je zavezala v naslednjem desetletju doseči:

  • 90-odstotno precepljenost deklic do 15. leta starosti proti HPV,
  • 70-odstotno pregledanost žensk v presejalnem programu in
  • 90 odstotkov žensk, s predrakavimi spremembami in RMV, ki se ustrezno zdravi.

Slednja dva cilja je naša država s programom ZORA že dosegla.

Največji izziv v tem desetletju bo zagotoviti 90-odstotno precepljenost deklic do 15. leta starosti proti HPV, ki je trenutno okoli 60-odstotna. Dodaten korak v smer eliminacije RMV pri nas se letos dopolnjuje še z brezplačnim cepljenjem proti HPV za dečke, ki se bo začelo s šolskim letom 2021/2022.

Okužba s humanimi papilomavirusi (HPV) je ena od najpogostejših spolno prenosljivih okužb,

s katerimi se vsaj enkrat v življenju okuži okoli 80 odstotkov spolno aktivne populacije.

Večina okužb poteka brez simptomov, saj okužb običajno ne spremljajo vidni klinični znaki. Poznamo nizko- in visokorizične genotipe virusov HPV. Slednji povzročijo 90 odstotkov primerov raka materničnega vratu pri ženskah, 70 do 90 odstotkov raka nožnice in zadnjika, ki prizadene tudi moške, in 47 odstotkov raka penisa.

Poleg tega se lahko pri obeh spolih razvijejo tudi genitalne bradavice in druge spremembe na področju spolovil, kožne bradavice ter papilomski tumorji glasilk in žrela.

Vsako leto 9.000 posegov

Vsako leto v Sloveniji opravimo prek devet tisoč posegov, ki so povezani s predrakavimi in rakavimi spremembami materničnega vratu.

Okoli 60 odstotkov vseh posegov je diagnostičnih (biopsija), 40 odstotkov posegov pa je terapevtskih (operativnih posegov odstranjevanja predrakavih in rakavih sprememb). To pomeni, da se vsako leto opravi okoli 3.200 operativnih posegov, pri katerih so bolnice tudi hospitalizirane.

S preventivnim brezplačnim cepljenjem deklic in od letos po novem tudi dečkov se bi tako lahko izognili prek 3.000 operativnim posegom letno, preprečili pa bi tudi hude fizične in duševne stiske, ki spremljajo zdravljenje.

O gibanju Gud vajb

Gud vajb je gibanje, ki ozavešča in ponuja različne informacije o virusih HPV, njegovih posledicah in možnostih cepljenja proti virusih HPV. V center svojega delovanja je postavil odpiranje prostora za:

  • varno in iskreno komunikacijo,
  • izmenjavo izkušenj žensk in moških, ki so se s HPV virusi že srečali ter
  • omogočil dostop do odgovorov zdravnikov, ki se redno oglašajo na vprašanja skupnosti.
Facebook skupina Gud vajb: včlanite se TUKAJ
Facebook stran Gud vajb: https://www.facebook.com/gudvajb/