So vaša jetra zamaščena?

5. 12. 2012
Deli
So vaša jetra zamaščena? (foto: Shutterstock.com)
Shutterstock.com

Zamaščenost jeter je bolezen, ki napreduje počasi, problem pa je, da bolniki brez ustreznih testov bolezni sploh ne opazijo. V jetrnih celicah se kopičijo maščobe, ki lahko vodijo do vnetja jeter in kasneje celo do ciroze ali raka.

 Kakšna je pravzaprav naloga jeter?

Jetra so pravi kemijski laboratorij v našem telesu in za naše telo zelo pomemben organ, saj opravljajo življenjsko pomembne naloge.

Delce hrane (sladkorje, beljakovine, maščobe) spreminjajo v takšno obliko, da jih lahko celice našega telesa uporabijo, ko jih potrebujejo, dnevno proizvedejo skoraj liter žolča, ki v črevesju razgrajuje maščobe, razstrupljajo in strupene snovi spremenijo v telesu neškodljive, poleg tega pa so jetra tudi skladišče beljakovin, vitaminov in glikogena.

Je alkohol krivec za bolezni jeter?

Vsesplošno prepričanje je, da je alkohol največji krivec za bolezni jeter, a je šele na tretjem mestu najpogostejših vzrokov. Na prvem mestu so bolniki s t. i. metabolnim sindromom.

Pri metabolnem sindromu ali sindromu inzulinske rezistence gre za več motenj pri presnovi. Te se kažejo kot trebušna debelost, inzulinska rezistenca, bolniki imajo pogosto visoko raven holesterola v krvi ter visok krvni tlak.

Med najbolj ogroženimi za pojav zamaščenih jeter so zagotovo ljudje s slabimi prehranjevalnimi navadami, ki se premalo gibajo. Med bolj ogrožene sodijo tudi posamezniki, ki veliko potujejo ali imajo nezaščitene spolne odnose ter uživajo droge, saj tvegajo okužbo s hepatitsom B ali C. Vzrok pa je lahko tudi dednost.

Spremenite torej prehranjevalne navade in zaužijte čim manj nezdravih maščob, poskrbite za dovolj gibanja, omejite uživanje alkohola in zdravil (tudi ta se presnavljajo v jetrih), pred potovanjem se cepite in ne pozabite na zaščito pri spolnem odnosu.

Oksidativni stres in jetrne bolezni

Oksidativni stres nastaja z nenadzorovano tvorbo prostih radikalov - strupenih kisikovih spojin. Ta lahko poškoduje mišično tkivo, oslabi imunski istem, odraža pa se tudi na jetrih, saj poškoduje jetrne membrane in tako poveča nastajanje kolagena - jetrna fibroza.

Prvi opozorilni znaki

Ker jetra ne poznajo bolečine, brez ustreznih testov bolezni pogosto sploh ne opazimo. Zato na okvaro jeter najpogosteje pokažejo prav krvni testi.

Drugi znaki so lahko tudi:

  • tiščanje pod desnim rebrnim lokom,
  • srbenje kože (predvsem pri ženskah srednjih let), ki ga spremlja utrujenost,
  • rumena obarvanost kože,
  • spremenjena barva blata.
Preventiva

Jetra imajo sicer sposobost regeneracije, a kljub temu lahko za njihovo zdravje veliko storite tudi sami. Pomemben je zdrav način življenja, zdrava prehrana, več gibanja, zmernost pri alkoholu in jemanju zdravil, ter redni pregledi.

 

Novo na Metroplay: "Ljudje smo vedno bolj odprti za psihoterapijo" | Drago Švajger