Soda bikarbona reši vse zagate – od zgage do prehlada in zamašenega odtoka

Soda bikarbona reši vse  zagate – od zgage do prehlada in zamašenega  odtoka (foto: Shutterstock) Shutterstock
25. 1. 2018 Vir: liza.aktivni.si

Soda bikarbona je zlata vredno živilo, zlasti ko se prenajemo.

Pomaga pri nevtraliziranju kisline v prebavnem sistemu in razgradi maščobe v hrani, da so lažje prebavljive, brez tiščanja in bolečin v trebuhu. Kadar se prenajemo, po navadi tečemo v lekarno po izdelke, ki zdravijo ali blažijo zgago in preostale želodčne težave, čeprav imamo velikokrat pri roki povsem naravno zdravilo – sodo bikarbono.

Strokovnjaki svetujejo, da večino želodčno-prebavnih težav lahko rešimo tudi z navadno sodo bikarbono, ki se zadnja leta ponovno vrača v modo.

Ob želodčnih težavah, slabostih, zgagi, napihnjenosti, ki so najpogosteje posledica hitre prehrane, stresa, jemanja določenih zdravil ali prebavnih motenj, je soda bikarbona dobro naravno zdravilo, ki pomaga nevtralizirati kislino v prebavnem sistemu, razgradi pa tudi maščobne snovi v hrani, da je lažje prebavljiva, brez tiščanja in bolečine v trebuhu. Dovolj je, da v pol kozarca tople vode dodate pol žličke sode bikarbone, premešate in počakate, da se stopi, ter popijete. Za še boljši učinek je priporočljivo, da v to raztopino dodate še žličko alkoholnega ali jabolčnega kisa in po nekaj minutah, ko se mehurčki umirijo, raztopino na hitro popijete.

Pazljivo pri otrocih

Tudi sok iz dveh svežih limon s pol žlice sode bikarbone in malo sladkorja ali medu bo pomagal pri blaženju bolečine v želodcu ali pri okužbi sečil.
Toda previdno, sode ne dajte otrokom, mlajšim od petih let, izogibajte se ji tudi, če imate slabo srce, poškodovana ledvica, cirozo jeter in če jemljete kalcij kot dodatek k prehrani.
 
S kemijskega stališča je soda bikarbona natrijev hidrogenkarbonat. Ta beli prah brez vonja je po navadi v pecilnem prašku, osvežilnih granuliranih pijačah, šumečih tabletah, mentolovih in podobnih bombonih.

Za mehkobo

Še naše babice so sodo uporabljale za pečenje kruha in pripravo krhkega testa za pecivo, namesto praška za pecivo, da bi testo bilo čim bolj mehko, ali za mehčanje fižola, soje, čičerke med procesom namakanja, medtem ko so sodo bikarbono, kot zdravilo, ki širi krvne žile in lažje izpušča kisik v organe, poznali še v starem Egiptu.

Povečanje pH-vrednosti urina s pomočjo sode bikarbone preprečuje njegovo kristalizacijo znotraj sečnih kanalov, obenem osebe, ki jemljejo sodo bikarbono, zmanjšajo tveganje za pojav bolezni srca in ožilja, diabetesa, osteoporoze in putike. Toda previdno, tudi soda ima omejeno uporabo
uporabe – dva tedna, ni pa se odveč pred uporabo posvetovati tudi z lečečim zdravnikom.
 
Madež na preprogi je najbolje namočiti s kisom in posuti s sodo bikarbono ter pustiti, da deluje najmanj pol ure. Soda v pralnem prašku bo omehčala trdo vodo in pobelila perilo.

Polovica limone, namočene v sodi bikarboni, bo odstranila neprijetne vonjave v hladilniku. Straniščno školjko in umivalnik boste z lahkoto očistili z naravnim dezinfekcijskim sredstvom, narejenim iz sode bikarbone in kisa, ki ju pustite približno deset minut, da začneta delovati, nato pa jo podrgnite in sperite.

Skupaj z limono se soda kot protimikrobna zmes lahko uporablja za čiščenje obraza in blaženje vnetnih procesov na koži, kot so akne in mozolji. Enako velja za zmes sode in meda. S sodo bikarbono lahko pobelite tudi zobe, toda pazite, da ne pretirate, ker tako lahko poškodujete zobno glazuro.

Skodelica sode bikarbone v pomivalnem ali pralnem stroju, ki ga bomo vklopili 'na prazno', bo očistila umazanijo in osvežila stroj, hkrati pa bo uspešno ostranila tudi vodni kamen. Pol skodelice sode bikarbone in pol skodelice kisa, ki ju bomo pustili delovati 15 minut, ter zalili s prevreto vodo, pa bosta osvežili odtok.

V vsakem primeru je dobro imeti pri roki sodo bikarbono tudi kot uporabno in poceni živilo, saj preverjeno odklanja trdovratne madeže, odganja žuželke, služi kot naravni dezodorant … ter med drugim lajša trebušne težave.

Foto: Shutterstock