Sončnično olje blaži nevrodermitis

23. 9. 2011

Nevrodermitis je kožna bolezen. Poleg astme in senenega nahoda, kjer gre za alergični odziv na dihalih, je nevrodermitis najpogostejše alergijsko obolenje. Gre za moteno delovanje kože, običajno se zunanja plast kože nenehno obnavlja.

 

 

K tej bolezni je nagnjen že vsak deseti, skoraj polovica pa ima akutne težave. Pri nekaterih nevrodermitis povzročajo oblačila, pri drugih celo lasten znoj. Srbečo bolezen povzročata tudi strah in stres.

Pojavi se največkrat že pri dojenčkih. Prvi razlog je podedovana preobčutljivost kože, do izbruha pa lahko pride zaradi različni alergenov: živila, mila, pršica, živalska dlaka.

Prvi znak so izpuščaji na čelu in na licih, ki pa se nato razširijo predvsem na kožo v sklepnih pregibih. Rdečine in majhne izbokline, ki se pojavijo, so na otip hrapave in močno srbijo.

Na plano še vedno prihajajo nova spoznanja o nevrodermitisu in tudi o načinih zdravljenja, ki pomagajo. Nove izbruhe preprečuje dnevna nega kože z oljnimi kopelmi, losjoni in kremami, ki koži povrnejo mastnost. Pri nekaterih obolelih se je kot pozitivno izkazalo tudi zdravljenje z akupunkturo. Zlasti pri otrocih, ki se že dolgo zdravijo z drugimi sredstvi.

Ker je nevrodermitis močno povezan z alergijami, je tudi izogibanje hrani, ki sproža izbruhe, eno od alternativ. Pogosti sprožilci so sladkor, beljak, citrusi, kava in alkohol. Poznano je tudi zdravljenje z lastno krvjo.

Tudi glukokortikoidi že dlje časa spadajo med standardna sredstva pri zdravljenju nevrodermitisa. Zdravila tako ustavijo vnetje. Zdaj pa so znanstveniki ugotovili, da lahko sončnično olje, ki ga nanesemo na kožo, precej zmanjša uporabo tega zdravila. Olje popravi kožno bariero.

iz revije Lisa