SOS po sončenju

13. 5. 2013 Vir: liza.aktivni.si

Če vas je sonce ujelo nezaščitene in pustilo rdeče sledi na koži, si pomagajte z nekaj nasveti in recepti, ki nam jih je zaupala Patricija Šenekar - Herbiona iz Hiške zelišč (www.hiskazelisc.com).

• Če je vaša koža po sončenju opečena, si lahko pripravite pršilo, ki jo bo hladilo, a hkrati spodbujalo njeno celjenje. V steklenički s pršilnikom premešajte 1dl zelenega čaja, 1 dl alojinega soka in pol žličke naravnega eteričnega olja sivke. Pred pršenjem dobro pretresite.

• Kožo lahko ohladite tudi z iztisnjenim listom aloje – gelu dodajte še nekaj kapljic eteričnega olja sivke, ki celi opekline in spodbuja obnavljanje celic.

• Poškodovani koži lahko pomagate tudi tako, da nanjo nanesete jogurt, nato pa še mazilo ali olje ognjiča ali šentjanževke, ki pomirjata kožo in pospešujeta regeneracijo.

• Opečeno kožo lahko navlažite tudi z mešanico medu in nekaj kapljic sivkinega eteričnega olja. Zmes nanesite na vlažno kožo in jo po 20 minutah sperite. Nato na telo nanesite vlažilen losjon, ognjičevo mazilo ali šentjanževo olje, ki pomirja in neguje kožo.

In še koristen nasvet:

Herbiona poudarja, da morate po sončenju popiti tudi veliko tekočine. "Na morju lahko naberete svež origano in rožmarin ter si pripravite čaj. Ker vsebuje veliko antioksidantov, pomaga pri celjenju opečene kože, tako kot zeleni čaj. Vsak dan ga lahko popijete do pet skodelic."

Značke: opekline sonce