'Souping': Nova hollywoodska dieta, ki poskrbi, da se začnejo maščobne blazinice topiti

5. 1. 2017 | Vir: liza.aktivni.si
Deli
'Souping': Nova hollywoodska dieta, ki poskrbi, da se začnejo maščobne blazinice topiti (foto: Shutterstock)
Shutterstock

'Souping' je nova oblika diete – obrok nadomestite s krepko juho. Ta razstruplja in pogreje telo. Lepše se pozimi ne da hujšati!

Nova hollywoodska dieta poskrbi, da se začnejo maščobne blazinice topiti, poleg tega pa telo oskrbi z veliko hranilnimi snovmi in vitamini. Juhe so namreč vsestranske in sestavljene iz najrazličnejših kombinacij zelenjave in sadja, pa tudi zelišč, oreščkov in semen. Naravnost idealno za pozimi!

Z juho lahko nadomestite glavno jed enkrat tedensko ali pa jih jeste tudi do petkrat tedensko – odvisno, kako strog načrt ste si zadali.

Najprej pa poglejmo, kaj NE spada v vašo juho

  • Slabe maščobe: namesto nasičenih maščobnih kislin, kot sta maslo ali margarina, uporabljajte raje nenasičene maščobne kisline, na primer hladno iztisnjeno olivno olje.
  • Rafiniran sladkor: industrijski sladkor nadomestite z naravnim, na primer sadjem, medom ali javorjevim sirupom.
  • Preveč soli: sol je zdrava, vendar le v zmernih količinah. Zato jo odmerjajte varčno in za več okusa raje posezite po zeliščih.
  • Konzervansi in ojačevalci okusov: če že posežete po pripravljeni juhi, potem izberite tako s svežimi sestavinami.

Paradižnikova juha

Za približno 1 liter juhe potrebujete:

  • 80 g korenja,
  • 30 g čebule,
  • 1 strok česna,
  • 3 žličke paradižnikove mezge,
  • 1 žlico olivnega olja,
  • 1 žličko moke lanenih semen,
  • 500 g koščkov paradižnikov,
  • 4 vejice svežega timijana,
  • 300 ml zelenjavne juhe,
  • 300 ml mandljevega mleka

Priprava:

Olupite korenje, čebulo in česen, vse skupaj zrežite na drobne kocke in jih skupaj s paradižnikovo mezgo 3 do 5 minut pecite na olivnem olju.

Dodajte moko lanenih semen, paradižnike in timijan. Vse skupaj naj lahno vre 5 minut.

Zalijte z zelenjavno juho in mandljevim mlekom.

Juha naj lahno vre 20 minut nato pa jo pretlačite s paličnim mešalnikom. Juho porazdelite po skodelicah in jo po želji še okrasite.

Goveja juha

Za približno 4 litre potrebujete:

  • 1,5 kg mozga in kosti govedine,
  • 500 g govedine za juho (kocke),
  • 3 korenčke,
  • 2 čebuli,
  • 1 steblo pora,
  • 3 stebla belušne zelene,
  • 5 strokov česna,
  • rdeče vino (po želji),
  • 2 žlici poprovih zrn,
  • 2 žlici jabolčnega kisa,
  • 2 lovorova lista

Priprava:

Pečico segrejte na 180 stopinj. Kosti in mozeg, meso, koščke korenja, čebule, pora, zelene in česna razporedite po pekaču in vse skupaj 60 do 75 minut pražite v pečici.

Vse sestavine denite v velik lonec. Prevretek, ki je nastal pri peki, zalijte z vinom ter nato vse skupaj dodajte sestavinam v loncu. Prilijte 6 litrov vode in dodajte poprova zrna, jabolčni kis in lovorjeva lista.

Juho zavrite, lonec pokrijte in juho na nizki temperaturi pustite lahno vreti 3 ure.

Juho precedite, jo razdelite na porcije in jo postavite v hladilnik. Porabite v 5 dneh ali pa jo zamrznite.

Rdeča lečina juha

Za 6 oseb potrebujete:

  • 3 šalotke,
  • 4 stroke česna,
  • 3 korenčke,
  • 2 žlici olivnega olja,
  • ½ žličke kurkume,
  • ½ žličke cimeta,
  • 2 rumeni pesi,
  • 1,5 l zelenjavne juhe,
  • 250 g rdeče leče,
  • 1 čebulo,
  • ½ žličke kardamoma,
  • ½ žličke koriandra,
  • sol, poper

Priprava:

Šalotke olupite in sesekljajte. Olupljen česen in korenje zrežite na kocke. Vse skupaj segrejte z 1 žlico olja, začinite s kurkumo in cimetom ter dušite 3 do 5 minut. Očiščeno rumeno peso zrežite na kocke in jih dodajte skupaj z juho. Zavrite. Dodajte še lečo in juho pustite lahno vreti 15 do 20 minut.

V kozici segrejte preostalo olje. Olupite čebulo in jo zrežite na obročke. Popecite jih skupaj s kardamomom in koriandrom. Začinite s soljo in poprom.

Juho porazdelite po skodelicah in vsako okrasite z 1 žlico pražene čebule.

Peteršiljeva juha s čežano

Za 4 osebe potrebujete:

  • 200 g korenine peteršilja,
  • 1 mokast krompir,
  • 1 za oreh velik kos ingverja,
  • 2 čebuli,
  • 1 žlico olja,
  • 500 ml zelenjavne juhe,
  • 50 ml smetane za kuhanje,
  • sol, poper,
  • 250 g jabolčne čežane,
  • 1 žlico sezama, peteršilj

Priprava:

Olupite korenino peteršilja in krompir ter ju zrežite na kocke. Olupite tudi ingver in čebuli ter jih zrežite na kocke.

V kozici segrejte olje in na njem podušite čebulo in ingver. Dodajte peteršiljevo korenino in krompir in ju prav tako podušite. Prilijte zelenjavno juho. Kozico pokrijte in juho kuhajte 20 do 30 minut.

Juho pretlačite s paličnim mešalnikom in med tem prilivajte smetano. Juho začinite s soljo in poprom. Primešajte jabolčno čežano. Sezam popražite in ga skupaj s peteršiljem potresite po juhi.

Ogromno receptov za odlične zimske juhe boste našli v reviji Lisa Čarovnija okusa, ki je v prodaji 22. decembra.

Novo na Metroplay: Kako lahko vzdržujemo mišično maso ter preprečimo težave, kot so sarkopenija in osteoporoza?