Spomin začne pešati že pri TEH MLADIH letih! (kako poskrbeti za možgane?)

Spomin začne pešati že pri TEH MLADIH letih! (kako poskrbeti za možgane?) (foto: profimedia) profimedia
14. 11. 2022

Ste vedeli, da že pri tako mladih letih spomin začne pešati in moramo zato še bolje skrbeti za možgane? 

Slej ko prej se zgodi, da tik pred odhodom od doma brezglavo iščete ključe avtomobila in nikakor se ne spomnite, kje bi lahko bili. Ali pa ste prišli v kuhinjo nekaj iskati, vendar se ne spomnite, kaj bi to bilo. Je možno, da je to začetek demnce, čeprav še niste stari in je nima niti vaša babica? 

Pravzaprav se pešanje spomina zgodi naravno in precej zgodaj, že pri 30. letih. Zgoraj opisane situacije so povsem normalne, zato se ni treba bati, da vas bo kmalu ujela Alzheimerjeva bolezen. Ko se na primer ne morete spomniti, zakaj ste prišli v določen prostor, gre enostavno za to, da so vaše misli preveč zaposlene s čim drugim, zato si niste uspeli zapomniti še tega, da morate ugasniti luč ali kaj pospraviti. 

Podobno se zgodi, ko se odpravite v nakupovalno središče in pozabite, kje ste parkirali. Razmišljali ste, kaj vse morate kupiti, zato niste bili pozorni na prostor. 

Skrbeti vas mora, če se ne spomnite, kako ste prišli na delo ali v nakupovalno središče: peš, z avtom ali avtobusom? 

Takrat začnite posvečati pozornost temu, kolikokrat se vam zgodi kaj takšnega. Če se to dogaja pogosto, se posvetujte s svojim zdravnikom. 

Dobro je, da skrbite za zdrave možgane in si s tem zagotovite, da si boste še vedno lahko zapomnili kar največ, kot je možno. 

Tu je nekaj načinov, kako to storite: 

profimedia
Berite fikcijo in kuhajte po receptih

Obe aktivnosti vključujeta delovni spomin, pri čemer si ne le zapomnite, ampak morate tudi uporabiti del informacije, zato je za možgane to dobra telovadba. Knjige, ki ne vključujejo vaše domišljije, ne pripomorejo toliko, kot tiste, pri katerih si morate v glavi narediti sliko in dodajati nove informacije. 

Pri receptu je podobno, saj je mnogo postopkov, ki jim morate slediti in hkrati usklajevati več stvari. Ko si recept zapomnite, lahko v spominu naredite bližnjice. 

Igrajte se

Možgane boste dobro razgibali s šahom, igrami s kartami, križankami, sudokujem, sestavljanko, igrami z vprašanji ... 

Vse te igre bodo razgibale delovni spomin, ki ga želite ohraniti v dobri formi, če se hočete izogniti pozabljanju in težavam s spominom. Tudi ko čakate v vrsti ali ste na poti domov, si lahko zadaste izzive, npr. imenujte vse slovenske predsednike, po abecedi uredite določene predmete ali imena, naštejte telefonske številke, ki ste se jih naučili na pamet ...

Pretvorite besede v slike

Naučimo se brati in pisati, ne pa tudi zapomniti si v slikah. Če boste besede pretvorili v slike, bo to bolje spodbudilo spomin, zato si boste precej lažje zapomnili tudi imena¸in stvari, ki jih vedno pozabite. Če se nekdo piše Kralj, si ga zapomnite s krono in ogrinjalom. Enako naredite za druge informacije. 

Naspite se

Spanec zasidra spomine v možgane, zato si vzemite odmor za spanje, kadar se pripravljate na pomemben sestanek, se morate česa naučiti , imate izpit ... Lažje se boste spomnili, kaj ste prebrali, če malce zadremate (po učenju, seveda!). Idealna dolžina spanca je 20 minut. Poleg tega boste morda potrebovali kakšno skodelico kave manj. 

Odpravite težave s sluhom ali vidom

Če ste opazili, da slabše slišite ali vidite, je dobro, da se čim prej odpravite k zdravniku. Težko si je namreč zapomniti nekaj, kar slabo vidite ali slišite - sluh naj bi bil še pomembnejši. Slab sluh lahko na dolgi rok namreč vodi v demenco, poleg tega vas zavira pri druženju, saj ne morete slediti pogovorom.