Vam grozi infakrt? Teh simptomov zamašenih žil ne bi smeli ignorirati

24. 6. 2024
Deli
Vam grozi infakrt? Teh simptomov zamašenih žil ne bi smeli ignorirati (foto: Profimedia)
Profimedia

Bodite pozorni nanje!

Kardiovaskularne bolezni so eden vodilnih vzrokov smrti po svetu. Ta kategorija vključuje veliko različnih bolezni in motenj, pogosto pa vodijo do infarkta, ki velja za eno najnevarnejših stanj.

Ne spreglejte:

Do infarkta največkrat pride zaradi zamašenih arterij. Največja težava je v tem, da se mnogi ljudje sploh ne zavedajo, da imajo zamašene žile, zato je tudi sam infarkt večkrat presenečenje. Dobra novica pa je, da lahko ta resen zaplet tudi preprečimo. Prvi korak je, da smo pozorni na znake zamašenih arterij.

Zakaj pride do zamašenih žil?

Zamašene arterije so najpogosteje posledica neustreznega življenjskega sloga, ki zajema nezadostno mero gibanja, kajenje, prekomerno uživanje alkohola, neustrezno prehrano ipd.

Seveda pa je pomembno upoštevati tudi genetske dejavnike: v kolikor je kdo od vaših družinskih članov doživel infarkt, je še toliko pomembneje, da poskrbite za preventivne preglede in ste pozorni na morebitne znake zamašenih arterij.

Simptomi zamašenih arterij

Poznamo tri glavne simptome zamašenih arterij:

1. Pritisk in bolečina v prsih

Močna bolečina v prsih je znak srčnega napada, vendar je lahko tudi blag pritisk znak za alarm. "Klasični znak koronarne arterijske bolezni je bolečina v prsih, podobna pritisku v sredini prsnega koša ali rahlo levo, še posebej med aktivnostjo," je za parade.com pojasnil specialist kardiovaskularne kirurgije, dr. Jonathan Yang.

Bolečina zaradi zamašenih arterij se lahko pojavi tudi na drugih mestih, npr. po rokah (pogosteje leva roka) in v vratu. Yang je pojasnil, da je bolečina, ki se pojavi med počivanjem, bolj zaskrbljujoča kot bolečina v prsih med naporom.

2. Kratka sapa, pospešen srčni utrip in palpitacije

Če imate težave z dihanjem med vadbo ali težko dihate med počivanjem, je to lahko znak zamašenih arterij. "Zaradi zmanjšanega dotoka krvi v srčno mišico lahko srce oslabi, kar povzroči kratko sapo," je pojasnil dr. Yang. Zaradi pomanjkanja kisika lahko pride tudi do neobičajnega srčnega ritma in pospešenega utripa.

3. Vrtoglavice, slabost in mravljinčenje v nogah in rokah

Vrtoglavica in slabost sta prav tako lahko pokazatelja srčnih obolenj, pri čemer jih ženske doživljajo pogosteje kot moški. Vrtoglavica lahko nastane zaradi zmanjšanega pretoka krvi.

"Zaradi vrste živčnih končičev znotraj srca lahko zamašene arterije povzročijo nejasne, splošne občutke in ne le diskretne bolečine v prsih. Pacienti pogosto opisujejo pritisk, mravljinčenje ali odrevenelost na levi strani prsnega koša, pa tudi vzdolž vratu ali po kateri koli roki," je pojasnil dr. Yang.

Če opazite katerega od teh znakov, se obvezno posvetujte z zdravnikom. Seveda pa ne pozabite tudi preventivno poskrbeti za zdravje svojega ožilja z ustreznim življenjskim slogom.

Vir: kafe.rs