Srčni infarkt: 8 opozorilnih znakov, ki vam jih pošlja telo

Srčni infarkt: 8 opozorilnih znakov, ki vam jih pošlja telo (foto: Profimedia) Profimedia
31. 10. 2019

Srčne bolezni so še vedno vodilni razlog za nenadne smrti v svetu, tako pri moških kot pri ženskah. Ženske zbolevajo približno 10 let kasneje kot moški, ker jih pred spremembami, ki vodijo v infarkt, vsaj delno ščitijo spolni hormoni. Za razliko od filmskih scen, znake za srčni infarkt zlahka prezremo.

Simptomi se pojavijo, ko maščobne obloge (aterosklerotične lehe) žilje tako zožijo, da organom primanjkuje krvi. To se najprej pokaže ob naporu, saj takrat organi potrebujejo več kisika, ki jim ga po arterijah prinaša kri. Če so prizadete srčne arterije, se pojavi bolečina v prsih, ki v mirovanju popusti, zato lahko vse skupaj zamenjamo za slabost, utrujenost,... A prav pri srčnem infarktu je hitro ukrepanje zelo pomembno in odloča o življenju in smrti.

1. Neprijeten pritisk, stiskanje

Najznačilnejša je stiskajoča oziroma pekoča bolečina v prsnem košu, ki nastane v mirovanju ali ob najmanjšem naporu in se ne spreminja z dihanjem in položajem telesa. Bolečina lahko prihaja v valovih in traja kakšno minuto, nato pa popusti in se ponovno vrne.

2. Bolečina drugje po telesu

Pogosto se izza prsnice bolečina širi v vrat, v eno roko (ponavadi levo) ali v obe roki ali v žličko.

3. Slabost

Bolečini se lahko pridružijo slabost, bruhanje, bledica, potenje in občutek dušenja.

4. Utrujenost

Seveda se lahko po slabo prespani noči ali težkemu dnevu počutite izčrpani, to je povsem normalno. A predvsem ženske se velikokrat že mesec pred srčnim napadom počutijo zelo utrujene in brez moči.

5. Prebavne motnje in slabosti

Želodčne težave, prebavne motnje, slabost, bruhanje, vse to so znaki, da srce ne dobiva dovolj zalog krvi. Znake lahko zamenjamo za zgago ali refluks, zato je zelo pomembno, da obiščete zdravnika, posebno, če imate še druge znake srčnega infarkta.

6. Potenje

Razen če preživljate menopavzo ali ste ravno končali trening, sta nenaden mrzel pot ali močno potenje lahko dva zelo pomembna znaka, da prihaja srčni napad. Vaše telo se bori za življenje in se močno napreza, zato se tudi potite.

7. Razbijanje srca

Ko srce dobiva premalo krvi, se v telesu dogaja polno nenavadnih stvari. Srce začne hitro biti, ko ne dobi dovolj krvi z vsemi hranilnimi in pomembnimi sestavinami. Če čutite, da vaše srce zares nenavadno hitro bije, potem pokličite zdravnika.

8. Občutek težke sape

Če vam hoja po stopnicah ali hitrejša hoja vzameta sapo in težko dihate, potem je nujno, da obiščete zdravnika. To seveda vedno ne pomeni, da ravno takrat preživljati srčni napad, lahko pa je resen znak, da je z vašim srcem nekaj narobe.

Dejavniki tveganja
  • Sladkorna bolezen je zelo močan dejavnik tveganja, zlasti če nivo sladkorja v krvi ni zadovoljivo urejen z dieto in zdravili.
  • Arterijska hipertenzija, zlasti neurejena, močno poveča verjetnost možganske pa tudi srčne kapi.
  • Močan dejavnik tveganja je kajenje.
  • Tudi pasivno kajenje poveča verjetnost infarkta.
  • Tveganje za infarkt se poveča pri neaktivnih in debelih osebah.
  • Tveganje je večje pri tistih, ki imajo zvišan holesterol v krvi.
  • Stres je velik dejavnik tveganja.
  • Zelo pomembna je tudi družinska nagnjenost k srčno-žilnim boleznim.

Preberite še: 9 živil, ki vam dajo več energije in budnosti kot kava  ali 7 stvari, ki jih naredite pred 7:00.