Srčni infarkt: TO so nepričakovani opozorilni znaki, ji jih NIKOLI ne ignorirajte

Srčni infarkt: TO so nepričakovani opozorilni znaki, ji jih NIKOLI ne ignorirajte (foto: profimedia) profimedia
6. 2. 2019

Bi znali našteti simptome srčnega infarkta?

Ko razmišljate o srčnem infarktu, si verjetno predstavljate človeka, ki se drži za prsni koš, težko diha in se zgrudi. V resnici pa se posebej pri ženskah pojavijo tudi znaki, ki jih ne bi prepoznali kot infarkt in jim ne namenimo dovolj pozornosti.

Da boste vedeli, kdaj morate ukrepati, so tu še drugi znaki srčnega infarkta, ki jih nikar ne ignorirajte!
  • Prebavne motnje

Ker je srce na vrhu želodca, lahko srčni napad zlahka zamenjamo za težave s prebavo. Če občutite nenavadno bolečino v trebuhu, ki traja več kot nekaj minut, morda potrebujete pomoč zdravnika. Pozorni bodite še posebej, če do tedaj niste imeli nikakršnih težav s prebavo in v tistih dneh niste zaužili nič neobičajnega.

Podoben znak srčnega infarkta je lahko tudi slabost, ki jo bo spremljal glavobol in občutek, da vas zebe. Srce je pomembna mišica, ki v trenutku infarkta umira, zato telo doživlja vse omenjene znake. Če ne minejo v 5 minutah, se takoj odpravite k zdravniku.

  • Bolečina v hrbtenici

Bolečino vsi opisujemo drugače. Za isto bolezen bi na primer lahko našli vsaj 10 različnih razlag, kaj ljudje občutijo v tistem trenutku. Zato vzemite v zakup, da lahko tudi t. i. bolečino v prsnem košu (ki je znani simptom infarkta), čutite v spodnjem delu hrbta, v levi roki ali v čeljusti. Pojavila se bo nenadoma, in to v delih telesa, kjer običajno (če ste zdravi) nimate težav. To naj v vas zbudi alarm, da boste bolj podrobno spremljali svoje zdravje.

  • Peče vas zgaga

Prav tako kot pri težavah z želodcem, lahko zaradi pozicije srca infarkt zamenjate tudi za pekočo zgago (in obratno). Če ste že imeli ali imate pogoste težave z zgago, potem poznate občutek. Pri srčnem infarktu lahko občutite podobno bolečino, vendar ta ne bo minila v kratkem času in je ne boste pregnali s počitkom. Ko neprijetnemu simptomu kar ni konca, se oglasite pri osebnem zdravniku.

  • Težave z dihanjem

Pospešeno in plitko dihanje ste izkusili po treningu ali drugi fizično zahtevni dejavnosti in takrat je simptom povsem normalen. Kmalu lahko spet zadihate globlje in normalno. Če vas plitko dihanje doleti kar tako, ko sedite ali ne opravljate fizičnega dela, pa to lahko pomeni, da je nekaj narobe s srcem, čeprav ne čutite bolečine v prsnem košu.

  • Bolečina v prsnem košu

Znak vam je verjetno že dobro poznan, saj je prvi, ki pride na misel ob tej diagnozi. Pojavi se stiskanje tik ob srcu ali občutek, da nekdo sedi na vašem prsnem košu. Simptom ljudje opisujejo podobno, zato približno veste, kaj pričakovati. Verjetno ni potrebno posebej omenjati, da takoj potrebujete medicinsko pomoč.

Ne bo odveč, če boste naredili naslednji preizkus in na hitro preverili svoje zdravje.

Test za srčni infarkt (posebno za ženske)

1. Ali imate sladkorno bolezen?

2. Imate povišan krvni pritisk?

3. Ali je kdo od vaših najbližjih sorodnikov (oče, mati ali sestra/brat) pred dopolnjenim 60. letom zbolel za srčnim infarktom?

4. Ali kadite?

5. Ali obseg vašega pasu meri več kot 89 centimetrov?

Rezultat:

Če ste starejši od 64 let, vam mora zdravnik vsaj enkrat letno preveriti delovanje vašega srca in krvnega obtoka. Ta meja se zniža z vsakim pritrdilnim odgovorom.

Če imate sladkorno bolezen, celo za 13 let, za osem, če imate visok krvni pritisk in za pet, če je infarkt prisoten v vaši ožji družini. In spet za osem, če kadite, in za tri leta, če ste pretežki.

V najslabšem primeru je vaše tveganje za infarkt torej bistveno povečano že pri 27 letih!

Imamo pa še nekaj nasvetov, kako lahko sami vsak dan poskrbite za zdravje srca. Se že držite teh napotkov?

Srce popolno črpa kri, če je v dobri pripravljenosti tudi naše telo. Zato se morate redno preznojiti. Prekrvavitev dobro spodbujajo vzdržljivostni športi, na primer (nordijska) hoja, tek, kolesarjenje in plavanje. Poleg tega zmanjšujejo stres in sproščajo našo srčno črpalko.

Raziskovalci vse pogosteje ugotavljajo, da ima duševni mir velik vpliv na zdravje srca. Družinski, finančni in službeni stres, strahovi in depresije so za srce enako strupeni, kot je kajenje. Kaj morate torej storiti? Na urnik večkrat uvrstite sproščanje.

Izmerite svoj obseg trebuha. Pri ženskah ta ne sme znašati več kot 88 cm, pri moških pa 102 cm. Če prekoračite to vrednost, strokovnjaki priporočajo več ciljno usmerjenega gibanja in spremembo prehrane.

Privoščite si zdrave maščobe. Rastlinska olja (orehovo, olivno, repično) mažejo naš motor z dobrimi maščobami. Maščobne kisline omega 3 iz mastnih morskih rib (na primer losos, slanik) znižujejo slab LDL-holesterol in zvišujejo dobrega, imenovanega HDL. Srce ima rado tudi živila, bogata z balastnimi snovmi (zelenjavo, jabolka, lanena semena) in česen, ki poskrbi za elastičnost žil, pa tudi magnezij.