Ste danes že koga objeli?

Ste danes že koga objeli? (foto: Profimedia) Profimedia
20. 4. 2017

Ni boljšega zdravila kot je objem. Pa naj bo to objem mame in hčerke, dveh prijateljev ali sorodnih duš. Pogreje nas od znotraj in nudi občutek varnosti, tolažbe, veselja ... Poleg tega ima pozitiven vpliv tudi na zdravje. Preverite, kakšna je zdravilna moč objema.

Nudi občutek podpore

Objemanje nas približa drugi osebi tako dobesedno kot v čustvenem smislu. Sprošča oksitocin – hormon, ki je povezan z oblikovanjem odnosov. Nekatere raziskave so pokazale, da so se pari, ki so več časa namenili objemanju, čutili bolj povezane. S tem krepimo čustveno in psihološko povezavo z drugo osebo, kar nas pomirja ter kaže podporo.

Lahko znižuje pritisk

Poleg intimnosti lahko oksitocin vpliva tudi na zdravje. Raziskovalci so odkrili povezavo med pogostim objemanjem med partnerjema, visoko ravnjo oksitocina in nizkim krvnim tlakom.

Zmanjšuje stres

Objem med mamo in hčerko ali sinom ima neizmerno moč. V manjšem eksperimentu so do 12 let stare deklice postavili v stresne situacije, kot sta reševanje matematičnih problemov in govorni nastop pred neznanci. Tiste, ki so pred tem prejele klic ali objem matere, so se odrezale precej bolje. V sebi so imele nižje ravni kortizola (povzročitelja stresa), kot deklice, ki niso dobile objema.

Lahko zmanjša tveganje za vnetja

Kdo bi rekel, da crkljanje lahko sprosti dihalne poti in vas odreši vnetij? Na Univerzi Carnegie Mellon so potrdili, da so ljudje, ki so bili pod večjim stresom in tako bolj dovzetni za prehlad in vnetja, zmanjšali tveganje, če so od ljubljenih oseb čutili večjo podporo v obliki objemov.

Kaj še čakate? Pričnite podarjati objeme!

Preberite tudi: