Ste se pripravljeni za sedem dni odreči sladkorju? Vse to se bo dogajalo z vašim telesom!

Ste se pripravljeni za sedem dni odreči sladkorju? Vse to se bo dogajalo z vašim telesom! (foto: Profimedia) Profimedia
21. 8. 2022

Obožujete sladko? Potem verjetno veste, da se je sladkorju precej težko popolnoma odpovedati. A recimo, da se odločite. Danes. In se mu odpoveste SAMO za sedem dni. Presenečeni boste, kaj vse se bo dogajalo z vašim telesom.

Sladkor je veliki sovražnik našega zdravja. Pa to verjetno že veste. In naše življenje je tako rekoč zasnovano okoli sladkorja – povsod je, tudi v živilih, kjer sploh ne bi pričakovali.

V redu je, če občasno malo popustimo. A težava je, da večini to ne uspeva.

In ker je sladkor prisoten tako rekoč povsod, je priporočena meja hitro presežena.

Po priporočilih Svetovne zdravstvene organizacije in številnih drugih zdravstvenih organizacij naj dnevni vnos ne bi presegel 10 odstotkov skupnega energijskega vnosa. Omejiti bi ga morali celo pod 5 odstotkov skupnega vnosa, če želimo dodatne pozitivne učinke na zdravje.

Koliko sladkorja predstavlja teh 5 odstotkov? Za povprečno telesno aktivnega odraslega sta to dve slabi žlički sladkorja na dan.

Kakšno je stanje v Sloveniji?
Profimedia

Ogroženost prebivalcev zaradi previsokega vnosa sladkorjev so v okviru državnega projekta raziskali tudi v Sloveniji.

V raziskavi, ki je bila objavljena v znanstveni reviji Nutrients, je bilo vključenih 1.248 prebivalcev Slovenije, starih med 10 in 74 let. Ugotovili so, da 44 % mladostnikov, 16 % odraslih in 19 % starejših prebivalcev zaužije več kot 10 % energije iz prostih sladkorjev, medtem ko je z upoštevanjem novejših strožjih priporočil stanje precej slabše. Pri kar 87 % mladostnikih so ugotovili, da je bil dnevni vnos energije s prostimi sladkorji višji od 5 %.

Težko je, ni pa nemogoče!

Obstaja razlog, zakaj se je sladkorju težko odreči. Najprej, presneto dobre so vse sladice. Sladkor poleg tega sproži aktivacijo opioidnih receptorjev, kar vpliva na možganski sistem nagrajevanja. To nato vodi v kompulzivno vedenje, kljub negativni posledicam, kot so povečanje telesne teže, glavoboli in hormonsko neravnovesje. 

Ni pa se nemogoče odreči sladkorju! Preizkušeno. Pri tovrstnih stvareh je vedno najpomembneje, da se zavestno odločimo za cilj. In ta odločitev bo pomembno vplivala na zdravje.

Kaj se dogaja z vašim telesom v in po prvem tednu?

Profimedia

Če je na vašem jedilniku prevladovala predelana hrana, če ste se imeli navado odžejati s sadnimi sokovi ali gaziranimi pijačami, kavo in čaj pa ste si vedno sladkali, če ste eden tistih, ki si je moral po obroku obvezno privoščiti sladico in še čez dan kakšen sladek prigrizek … bo prehodno obdobje precej težko.

Študije so pokazale, da je pri osebi, ki preneha jesti sladkor, učinek podoben, kot pri osebah, ki prenehajo jemati droge, je za Insider povedala nutricionistka Sara Siskind.

Morda se bo pokazala velika izčrpanost, izkusili boste glavobole, t. i. možgansko meglo in razdražljivi boste. Nekateri ljudje imajo tudi prebavne težave. Drugi gredo skozi obdobje žalosti in depresije.

Od sladkorja ste bili tako rekoč odvisni. Več ste ga pojedli, bolje ste se počutili – vsaj začasno. Ko sladkor prenehate jesti, pa se telo sooči z odtegnitvenimi simptomi in ni prijetno, ne za vaše telo in ne za možgane.

Pri tistih, ki ste bili pri vnosu sladkorja zmernejši, bodo odtegnitveni znaki lahko šibkejši. Že po nekaj dneh se morali počutili precej boljše.

Vse to so znaki, da se vaše telo prilagaja na nizko raven glukoze, dopamina in serotonina. Po tednu dni bi se morala raven energije že izboljšati in vedno manj razdražljivi boste. Tudi ne boste več tako utrujeni, raven energije bo stabilnejši in vaše razpoloženje se bo izboljšalo.

Kaj se zgodi po mesecu dni brez sladkorja?

Ali enem letu brez sladkorja.

Že v prvih tednih bo verjetno želja po sladicah veliko manjša. Vaše zdravje se bo izboljšalo, telo prilagodilo in najverjetneje boste izgubili tudi kakšen kilogram.

Če se odločite za izziv in se odrečete sladkorju, pa je tu še nekaj sprememb, ki jih lahko pričakujete:
  • lažje boste vzdrževali zdravo telesno težo,
  • imeli boste več energije,
  • lahko se izboljša kakovost vašega spanca,
  • vaša koža bo bolj zdrava in sijoča,
  • če ste imeli težave s prebavo, se bo ta verjetno uredila,
  • tveganja za različne bolezni, kot je diabetes in bolezni srca, bo nižje in ...
  • Ne boste si več želeli sladkorja.
Preberite še:
 
 
Viri: The relationship between opioid and sugar intake: Review of evidence and clinical applications, www.insider.com