Ste vedeli, da je šipek vsestranski koktajl zdravja? Preverite, zakaj!

Ste vedeli, da je šipek vsestranski koktajl zdravja? Preverite, zakaj! (foto: revija Moj Lepi Vrt) revija Moj Lepi Vrt
5. 4. 2017 Vir: liza.aktivni.si

Okrogel ali podolgovato ovalen, drobcen ali velik kot orehovo jedrce – plodovi te grmovnice so med seboj tako različni kot njihovi cvetovi poleti.

Toda nekaj imajo vendarle skupnega: med drugim ponujajo pravi koktajl zdravja.

Že v srednjem veku je opatinja Hildegarda iz Bingna za nervozen želodec priporočala kašo iz šipka, pozneje pa je Sebastian Kneipp prisegal na šipkov čaj pri boleznih ledvic in mehurja.

Slastna vitaminska bomba

Od 500 do 1500 mg – odvisno od rastišča in sončne obsevanosti. Toliko vitamina C se namreč skriva v 100 g šipka. To je do desetkrat več tega vitamina kot v enaki količini limone. Poleg tega ima šipek tudi visok delež likopena, ki zagotavlja učinkovito zaščito celic, dva vitamina B poskrbita za večjo moč, poleg tega pa se v šipku skriva še veliko mineralnih in balastnih snovi.

Šipek je izvrsten za preprečevanje gripalnih infektov in za blaženje prebavnih težav. Poleg tega poskrbi za energijo in močne živce.

Pomoč za sklepe

Rdeči sadeži delujejo tudi protivnetno. Znanstveniki iz Köbenhavna so namreč ugotovili, da kdor redno pije šipkov čaj, krepi obrambne mehanizme telesa pred prehladi, poleg tega pa čaj poskrbi tudi za gibčne sklepe.

Domači čaj

Čaj lahko sicer kupite, še bolje pa je, če ga naredite sami.

Recept: za eno skodelico čaja v 500 ml hladne vode stresite 15 g svežih ali pa 5 g suhih, zdrobljenih sadežev. Vodo zavrite, pustite jo lahno vreti približno 5 minut. Čaj nato precedite.

Preberite še Zdravilni recepti iz sipka