Ste zasvojeni s sladkorjem?

11. 6. 2015
Deli
Ste zasvojeni s sladkorjem? (foto: Shutterstock.com)
Shutterstock.com

Ste med tistimi, ki se ne morejo upreti sladkarijam? Ali med tistimi, ki po sladkem posegate za dvig energije in izboljšanje razpoloženja? Tudi tisti, ki se ne prištevate med sladkosnede, ste lahko zasvojeni s sladkorjem, saj se ta skriva v velikem odstotku procesirane hrane.

Znanstveno je potrjeno, da sladkor in njegovi nadomestki povzročajo močnejšo odvisnost celo od kokaina, kljub temu pa ga uživamo dnevno v vseh možnih oblikah – od cigaret do kruha.

Poraba sladkorja je v zadnjih desetletjih naglo narastla, splošno gledano je povprečna poraba na prebivalca kar trikrat večja od priporočene količine.

V našem telesu je vedno prisotna določena količina sladkorja, saj se vsi ogljikovi hidrati in deloma tudi beljakovine in maščobe, ki jih zaužijemo, razgradijo na enostavne sladkorje. Sladkor je enostaven ogljikov hidrat, ki je naravno prisoten v žitih, stročnicah, zelenjavi in sadju. Nepredelan vsebuje vitamine, minerale, encime in proteine.

Prečiščen namizni sladkor ali saharoza je seveda nekaj čisto drugega. Ta je pridelan iz sladkornega trsa ali sladkorne pese in ne vsebuje več mineralov, vitaminov, encimov in vlaknin, zato telo za njegovo prebavo potrebuje več energije, saj mora za absorpcijo uporabiti svoje zaloge mineralov in encimov.

Tako sladkor, v nasprotju s splošnim prepričanjem, namesto da dovaja energijo, pravzaprav povzroči njeno pomanjkanje.

Sladkor v svoji procesirani obliki naglo vstopi v krvni obtok in povzroči nenaden dvig ravni sladkorja v krvi. To povzroči dvig energije, hiperaktivnost, zadovoljstvo, to stanje pa se kmalu zatem, ko raven sladkorja naglo pade, spremeni v pomanjkanje energije, nihanje razpoloženja in izčrpanost.

Negativni učinki uživanja sladkorja

Dr. Nancy Appleton je v svoji knjigi Samomor s sladkorjem naštela kar 140 negativnih učinkov uživanja sladkorja. Najbolj splošni so nabiranje odvečnih kilogramov, slab spanec, problematična koža, glavoboli, stres in nihanje razpoloženja.

Sladkor je eden izmed številnih dejavnikov stresa, ki poruši ravnovesje človekovega telesa, izčrpa količino belih krvničk in tako oslabi imunski sistem. Poleg tega vpliva na zakisanje telesa.

Eno od zmotnih prepričanj glede sladkorja je tudi, da je njegovo uživanje sprejemljivo za otroke, ki za svojo rast potrebujejo energijo. Pravzaprav sladkor otrokom bolj škodi kot odraslim, ker nanj reagirajo močneje in se pri njih kemija telesa prej poruši, res pa imajo to prednost, da njihovo telo prej vzpostavi homeostazo.

Prekomerno uživanje sladkorja povezujejo med drugim tudi s hiperaktivnostjo pri otrocih, motnjami koncentracije in sladkorno boleznijo.

Zavajajoče deklaracije

Proizvajalci izdelkov razbijejo sladkor na več vrst, tako da na izdelku na prvi pogled ni razvidna njegova celotna vsebnost. Sladkor, koruzni sirup, maltodekstrin so le nekatera izmed imen, ki označujejo sladkor.

Omeniti je treba, da umetna sladila niso obravnavana kot dodani sladkor, prav tako v to kategorijo ne spadajo sladki alkoholi, kot so manitol, sorbitol in ksilotol. Sladki alkoholi so ogljikovi hidrati, ki so sestavljeni predvsem iz sladkorja in škroba. Ker se ne absorbirajo v celoti, lahko fermentirajo v črevesju in povzročajo napihnjenost in prebavne motnje.

Sladkor danes najdemo čisto povsod, poleg očitnih izdelkov, kot so piškoti, sladice, bomboni in čokolade, je tudi v veliki večini procesirane hrane, kjer ga sprva ne bi pričakovali: kisle kumarice, paradižnikove omake, mlečni in mesni izdelki, kruh, napitki.

Posebno veliko sladkorja vsebujejo dietni izdelki, ki vsebujejo manj maščobe, kjer pomanjkanje okusa nadomestijo z dodajanem večje količine sladkorja.

Nasveti za zmanjšanje uporabe sladkorja:

  • Največ, kar lahko naredite zase, je, da postanete pozorni na količino sladkorja, ki jo zaužijete. Berite deklaracije in ne posegajte po izdelkih, ki imajo več kot 8 g sladkorja na porcijo. To je namreč količina sladkorja, ki jo zdrav človek še lahko prenese.
  • Ko vas napade želja po sladkem, jo poskušajte potešiti s sadjem.
  • Posezite po temni čokoladi, ki ima manjšo vsebnost sladkorja.
  • Sokove, gazirane pijače in sladke napitke zamenjajte s čajem ali limonado.
  • Pripravljajte hrano doma, saj lahko tako nadzorujete uporabljene sestavine.
  • Navadite se na nesladkano kavo ali čaj.
  • Sadni jogurt zamenjajte z navadnim in dodajte sveže sadje.
  • Če zjutraj radi jeste kosmiče, si mešanico pripravite sami.
  • Namesto mlečne čokolade izberite temno, ki vsebuje manj sladkorja.

Napisala: Sara Jager, Health Coach

Sara je diplomirala na Institute for Integrative Nutrition in pridobila naziv Health Coach. Znanje pridobiva od strokovnjakov s področja prehrane, psihologije, medicine, alternativnega zdravljenja, športa ter coachinga. Pri svojem delu uporablja celosten pristop, ki upošteva potrebe posameznika in druga področja življenja, ki vplivajo na zdravje in dobro počutje.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord