Ste že slišali za poletno sezonsko depresijo?

Ste že slišali za poletno sezonsko depresijo? (foto: profimedia) profimedia
16. 7. 2019

Ko se dnevi daljšajo in nam misli pobegnejo na bližajoče se počitnice, nikoli ne bi pomislili, da nekaterim poletni meseci predstavljajo breme. 

Za zimsko depresijo ste verjetno že slišali in zveni precej logično, saj v večjem delu dneva prevladuje tema, kar ljudi lahko pahne v slabše razpoloženje.

Sezonska depresija pa se lahko pojavi tudi poleti, ko nekateri brezskrbno uživajo na plaži in načrtujejo svoje sanjske počitnice. V študiji so ugotovili, da lahko sezonska depresija in bipolarna motnja svoj vrhunec dosežeta v poletnih mesecih, neka druga raziskava pa je pokazala, da imajo tovrstni ljudje težave z uravnavanjem ravni serotonina - hormona, ki skrbi za dobro razpoloženje. Iz tira jih lahko vržejo tudi bolj sproščeni dnevi v katerih primanjkuje urnika, ki so ga vajeni. 

Kako veste, da vi ali bližnja oseba trpi za poletno sezonsko depresijo?

To boste opazili po znakih, ki jih bo oddajalo telo. 

  • Veliko spite

Povečan spanec lahko nakazuje na mnoge zdravstvene težave, pri ljudeh s sezonsko depresijo pa to povzroči velika količina sončne svetlobe, ki zmede proizvajanje melatonina. Hormon, ki uravnava spanje, se običajno prične sproščati zvečer, ko se bliža čas za spanje (zaradi njega postanete utrujeni). Poleti so dnevi daljši, kar pomeni manj časa za spanje. Še posebej pri ljudeh z omenjeno motnjo se to pozna v velikih količinah spanja čez dan. Lahko prespijo tudi cele popoldneve. 

  • Družabni dogodki v vas sprožijo tesnobo

Poletje je čas porok, proslavljanja učnih uspehov pa tudi službenih. Na sporedu imate več piknikov in zabav kot običajno, kar lahko sproži negativen efekt - tesnobo. 

Ko se udeležujete vseh teh dogodkov, se morate soočiti z vašimi pričakovanji in realnostjo, kar ni vedno lahko. Takoj vas lahko začnejo obhajati misli, zakaj sami še niste diplomirali, kdaj se boste poročili, ali bi morali imeti otroke, tako kot so to naznanili vaši znanci ...To daje občutek nepomembnosti in poraza, kar sta očitna znaka depresije. 

  • Želite vedno več časa zase

Ob poletnih aktivnostih vam postane neprijetno, zato se radi umaknete od množice in čas preživite sami. Bojite se, da vas ne bodo sprejeli ali da boste naredili kaj takšnega, kar vas bo spremenilo v tarčo posmeha. To je zgodnji znak depresije. 

  • Nenehno ste vznemirjeni

Medtem ko ostali prekipevajo od veselja, ker je končno prišlo poletje, na vas to ne vpliva nič kaj blagodejno. Vznemirjate se zaradi majhnih stvari, ki jim običajno sploh ne bi namenili pozornosti. Če se to zgodi le nekajkrat, lahko pripišete stresu in slabemu dnevu, ko se nenehno ponavlja, pa naj se v vas oglasi alarm: je z vami vse v najlepšem redu?

  • Izgubljate ali pridobivate na teži

Ker ste žalostni, skušate uteho najti v hrani, saj hrana “za tolažbo” dvigne ravni serotonina in za nekaj trenutkov izboljša razpoloženje. Zato so morda prigrizki ob televiziji postali stalnica, čeprav prej tega niste počeli. Ali pa si privoščite veliko sladoleda, morda katero drugo poletno sladico. Kilogrami se pričnejo kopičiti in slej ko prej uničite napredek, ki ste ga zgradili z redno vadbo in zdravo prehrano. 

Po drugi strani pa lahko depresija zavira vaš apetit, zato pričnete nenadzorovano hujšati. 

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri