Strokovnjakinja opozarja: "Suha nožnica je lahko usodna!"

10. 11. 2023
Deli
Strokovnjakinja opozarja: "Suha nožnica je lahko usodna!" (foto: Profimedia)
Profimedia

Suha nožnica je pogosta težava, ki na prvi pogled morda deluje povsem nedolžna. A strokovnjakinja opozarja, da je v resnici lahko usodna.

Urologinja dr. Rackel Rubin je na portalu medscape.com v videoposnetku razkrila, da je suha nožnica veliko bolj nevarna težava, kot menimo.

"Suha nožnica ubija ženske. Resno mislim," dr. Rubin uvodoma pove v videoposnetku.

"V naše ordinacije prihajajo ženske, ki se pritožijo nad rahlo suhostjo nožnice - ali pa, še huje, težave sploh ne omenijo, ker jim je nerodno. Ob tem pa ne razumejo, da je ta 'suha nožnica' v resnici pojav, ki ga imenujemo genitourinarni sindrom menopavze (GSM)," opozarja.

Ravno genitourinarni sindrom menopavze lahko vodi do resnih težav

"Izkazalo se je, da se vsi genitalni in urinarni simptomi menopavze sčasoma samo poslabšajo. Mehur, sečnica in vagina imajo veliko hormonskih receptorjev, vključno z estrogenom in testosteronom. Ko telo ne proizvaja več teh hormonov, sistem ne deluje dobro in pojavijo se genitalni ter urinarni simptomi, ki se sčasoma brez zdravljenja samo poslabšajo.

Stvar, ki ubija ženske, so ponavljajoče se okužbe sečil (UTI), ki se pojavijo kot posledica. Ali ste vedeli, da UTI predstavljajo 7 milijonov obiskov in hospitalizacij letno ter 25 % vseh okužb pri starejših? To, da okužb sečil ne preprečujemo, predstavlja tudi strošek za naš zdravstveni sistem," še dodaja.

Poleg suhosti nožnice se v primeru GSM pojavijo še drugi simptomi, kot so denimo srbečica, pekoč občutek in razdraženost nožnice, bolečine med spolnim odnosom ter potreba po pogostem uriniranju.

Zaradi tega je pomembno, da smo pozorni na prav vse simptome, tudi če se nam zdijo še tako nedolžni, in da se o njih pogovorimo tudi s strokovnjakom, tudi, če nam je ob tem neprijetno.

Vir: medscape.com

Bonus video: Strokovnjakinja pojasnjuje vse, kar morate vedeti o prehrani žensk