10 nasvetov za zdrav krvni tlak

10 nasvetov za zdrav krvni tlak (foto: Profimedia) Profimedia
17. 5. 2019

17. maj je svetovni dan hipertenzije. Slovenija se tudi letos pridružuje akciji ozaveščanja o nevarnsoti hipertenzije ali visokega krvnega tlaka. Tukaj je 10 nasvetov za zdrav krvni tlak.

1. Obdržite zdravo težo: že upoštevanje tega nasveta pomaga pri zniževanju zvišanega krvnega tlaka.

2. Redno telovadite: rekreaciji posvetite približno 30 minut dnevno. Da bi bil napor učinkovit, se morate počutiti ogreti, se zmerno zadihati, vaš srčni utrip mora biti hitrejši kot je običajno.

3. Uživajte veliko raznovrstnega sadja in zelenjave vsak dan. Zelenjavo uživajte surovo ali rahlo poparjeno, da zaužijete največ hranil. Prednost dajte sezonskemu sadju in zelenjavi.

4. Dnevno si privoščite vsaj 7 ur kvalitetnega spanja, po katerem se zbudite spočiti. Kronično pomanjkanje spanja zvišuje krvni tlak.

5. Omejite vnos soli: ne pozabite, da je veliko soli prikrite v predelani hrani. Veliko je zaužijete s kruhom, mesnimi izdelki, žitaricami in predpravljenimi jedmi (juhami in omakami). Vedno preverite vsebnost soli v živilih in uživajte manj soli. Tudi cvrtju se izogibajte.

6. Omejite vnosa maščob in sladkorja:  Preverite vsebnost živil in bodite pozorni na “prikrite” sladkorje pod drugimi imeni, kot so saharoza, dekstroza, fruktoza in glukoza.

7. Opustite kajenje tobaka! Vaš krvni tlak dejansko porašča, medtem ko kadite. Kajenje je škodljivo za vaše arterije.

8. Omejite vnos kofeina – in ne pozabite – kofein se nahaja v nekaterih gaziranih pijačah, v kavi in pravem čaju.

9. Ne uživajte preveč alkohola: držite se priporočil za največji dnevni vnos – običajno manj kot 2 enoti za moške in 1 za ženske (1 enota = malo pivo ali kozarec vina).

10. Sprostite se: stres prispeva k zviševanju krvnega tlaka. Izogibajte se stresnim okoliščinam, če je le možno in si omogočite čas za sproščanje. Sprostite se lahko na različne načine, npr. v mirnem okolju, z druženjem, ob telesni vadbi ali s smehom.

Brezplačne meritve krvnega tlaka po vsej Sloveniji

V okviru Mednarodnega združenja za hipertenzijo in Svetovne lige za hipertenzijo tudi Slovenija sodeluje v globalni akciji Mesec meritev maj (MMM).

Njen glavni namen je izmeriti krvni tlak kar največjemu številu prebivalcev po svetu.

Tako bodo tudi letos v zdravstvenih ustanovah in lekarnah po vsej Sloveniji potekale brezplačne meritve krvnega tlaka, s katerimi želijo med ljudmi povečati zavedanje pomena poznavanja vrednosti krvnega tlaka in jih spodbuditi k rednemu merjenju, tudi doma.

Za podrobnejše informacije obiščite www.hipertenzija.org