Tabu bolezni, o katerih ne govorimo radi

Tabu bolezni, o katerih ne govorimo radi (foto: Shutterstock.com) Shutterstock.com
16. 4. 2015

O nekaterih zdravstvenih težavah preprosto ne govorimo radi. Vendar bi morali, saj vedno obstaja rešitev zanje.

Ljudje se med seboj sicer radi pogovarjamo tudi o zdravstvenih težavah, a večinoma so to težave s križem, teniški komolec ali pa razdraženo črevesje. Težave z zadahom ali srbenje v intimnem predelu večinoma ostanejo skriti, tudi tiste, ki jih pestijo težave z nožnimi glivicami, ga stalno tišči na vodo ali ima hemoroide, se s svojo težavo večinoma spopada sam.

Nič ne pomaga, če želimo zaradi sramu prikriti težavo.

Razkrivamo vam šest najpogostejših tabu tem in najpomembnejše namige za samopomoč.

1. Vedno imam tako čuden zadah iz ust

Možen vzrok: zadah iz ust v 90 % nastane zaradi oblog jezika, zob in bakterij v žepih dlesni. Včasih se lahko za njim skriva tudi želodčna razjeda.

Pomaga: dvakrat dnevno umivanje zob, večerna uporaba zobne nitke in čiščenje jezika. Od znotraj pa pomagajo dražeji s klorofilom (v lekarni).

K zdravniku: pri vnetih dlesnih je potrebno strokovno čiščenje zob. Obisk pri splošnem zdravniku je priporočljiv, če boljša ustna higiena ne izboljša težave.

2. Koža med prsti se lupi

Možen vzrok: skoraj vedno gre za nožne glivice. Nalezete se jih zelo lahko, na primer, ko se bosi sprehajate po kopališčih ali pa na preprogi v hotelu.

Pomaga: v lekarni dobite pršila, mazila in kreme, ki odpravijo glivice. Zdravljenje naj traja toliko časa, kolikor je napisano na spremljajočem listku – tudi če težave minejo prej. Drugače na nogah še naprej ostanejo povzročitelji bolezni in bolezen znova izbruhne.

K zdravniku: če jih sami ne morete pozdraviti.

3. Noht je rumenkast

Možen vzrok: večinoma gre za nožne glivice. Noht je pogosto debelejši in lomljiv.

Pomaga: v lekarni dobite medicinske lake z učinkovinami, kot sta ciclopirox in amorolfin, ki uničita povzročitelje bolezni. Zdravljenje pa je dolgotrajno. Potrebni so vsaj trije meseci.

K zdravniku: če glivice prizadenejo več kot tretji­no nohta ali pa celo več nohtov, je treba obiskati zdravnika. V hujših primerih bo morda potrebna kombinacija laka in zdravil na recept (antimikotiki).

4. Zadnjica peče in je vlažna

Možen vzrok: povečani hemoroidi, ki tesnijo danko.

Pomaga: težave blažijo mazila in svečke z nepozebnikom. Pomaga tudi prehrana z veliko balastnimi snovmi, ki poskrbi za mehkejše blato.

K zdravniku: če težave ne minejo niti po štirih dneh.

5. Kar naprej me tišči na potrebo

Možen vzrok: če se to zgodi več kot osemkrat dnevno, je morda kriv razdražen mehur. Ta se oglasi že pri manjši količini tekočine in sili k izpraznitvi.

Pomaga: čaj ali izvleček zlate rozge (lekarna) sprošča krče in pomiri razdražen mehur. Organ je spet sposoben shraniti več tekočine, tiščanja na vodo je bistveno manj.

K zdravniku: če se pojavi kri v urinu ali vročina.

6. Nenadoma srbeč intimni predel

Možen vzrok: vnetje vaginalne sluznice zaradi glivične infekcije. Tipičen je dodaten belkasto rumen izcedek.

Pomaga: snovi, kot sta clotrimazol ali nystatin (krema ali vaginalne svečke; v lekarni), ki uničita povzročitelje bolezni. V izdelkih pogosto naletimo na kombinacijo obeh. Da bi se izoginili prenašanju bolezni, se mora zdraviti tudi partner.

K zdravniku: če še nikoli niste imeli opravka z glivično okužbo.

7. Povečana dlakavost

Mozolji na obrazu, nenadna rast dlak na trebuhu ali prsih – večinoma gre za prekomerne količine moških hormonov, ki poskrbijo za rast moških dlak (hirsutismus).

Potreben je obisk pri zdravniku, ki pojasni, ali se za povečano dlakavostjo ne skriva kakšno resnejše obolenje. Moške hormone obrzda že kontracepcijska tabletka.

Krema z eflornitinom upočasni rast dlačic na bradi in nad zgornjo ustnico.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri