Takšne so (nepričakovane) dobre posledice spolnih odnosov na zdravje

Takšne so (nepričakovane) dobre posledice spolnih odnosov na zdravje (foto: Profimedia) Profimedia
22. 10. 2022

Spolni odnosi ne skrbijo le za cvetočo zvezo, ampak tudi za zdravje. Poglejte, kako. 😉

Spolnost vaju lahko poveže in utrdi vajin odnos. Intimnost daje vedeti, da si pustita biti ranljiva in se videti natanko takšna, kot sta. Brez maske. Z rednimi spolnimi odnosi pa lahko poskrbita tudi za dobro zdravje. 

Poglejte, kako spolni odnosi vplivajo na počutje: 

1. Dobro se bosta naspala

Tisti mit, da moški po spolnem odnosu zaspijo, ni čisto napačen. Po orgazmu se v telesu prične sproščati hormon prolaktin. Ta skrbi za občutke sproščenosti in zaspanost, zato bosta prijetno utrujena in tudi spanec bo verjetno odličen. 

2. Manj stresa

Partnerjeva bližina, crkljanje, dotikanje in podobna dejanja, lahko ublažijo stres.

Ko ste ob vaši ljubljeni osebi, se začnejo sproščati t. i. hormoni sreče. Spolni odnos pa v možganih aktivira del za nagrajevanje in užitek. Intimnost lahko izboljša samopodobo in poskrbi za srečo. 

3. Lajšanje bolečin

Preden posežete po zdravilih, poskusite z orgazmom. Ob orgazmih se sproščajo hormoni, ki blažijo bolečine in dvignejo vašo raven bolečine. Deluje tudi le s stimulacijo, četudi ne dosežete orgazma. To lahko blaži bolečine v nogah in hrbtu, glavobol, pri nekaterih ženskah tudi menstrualne krče (druge ženske imajo lahko hujše krče ob vzburjenju). 

4. Dobro za srce

Seks kot druge oblike gibanja in aktivnosti pospeši srčni utrip ter drži ravni estrogena in testosterona v ravnovesju. Ko sta ta hormona v neravnovesju, se lahko pričnejo zdravstvene težave, kot je osteoporoza ali celo srčne bolezni. 

5. Šteje kot športna aktivnost

Seveda je odvisno, kako intenzivna sta, a spolni odnos šteje kot oblika gibanja. Ni ravno vadba za moč, ki jo opravite v telovadnici, vendar je tudi nizko intenzivna vadba odlična za telo. Morda vaju to navdihne, da poskusita kaj novega? 

6. Zdrav mehur pri ženskah

Zdravo medenično dno je pomembno za preprečevanje inkontinence, ki prizadane kar nekaj žensk, na glas pa je o tem težko govoriti. Dober spolni odnos je kot nekakšna telovadba za utrjevanje medeničnega dna - ko doživite orgazem, to sproži krče v mišicah in jih posledično utrdi.