Težave s sluhom ima že vsaka peta odrasla oseba

Težave s sluhom ima že vsaka peta odrasla oseba (foto: profimedia) profimedia
30. 1. 2020 Promocijsko sporočilo

Slušni aparati niso tabu, o njih je treba govoriti, saj skrbijo za nemoteno komunikacijo in boljše socialno življenje nasploh.

Ste vedeli, da v Sloveniji živi več kot 1000 gluhih in več kot 70.000 uporabnikov slušnega aparata? Težave s sluhom največkrat spremljajo starostnike, saj ji je po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije podvržen vsak drugi starostnik. 

"Po nekaterih podatkih naj bi vsaka peta odrasla oseba imela težave s sluhom, ki niso posledica staranja, temveč je do njih prišlo zaradi dela v hrupnem okolju, glasnega poslušanja glasbe iz slušalk, obiskovanja glasnih koncertov ter poškodb pri športnih dejavnostih,« je pojasnil Franci Urankar, direktor podjetja Audio BM* s 13 slušnimi centri po vsej Sloveniji.

Slušni aparati ne bi smeli biti tabu

Pri naglušnosti je najpomembnejša pravilna izbira slušnega aparata. Kvalitetna izbira se kaže v: 

  • kakovostnejši obdelavi zvočnih signalov
  • povečanem udobju pri poslušanju 
  • višjim odstotkom razumevanja besed tudi v težjih zvočnih pogojih

Pogosto je večja težava razumeti kot slišati, ker okrepljen zvok iz slušnega aparata še vedno potuje skozi poškodovan slušni sistem, preden doseže slušne centre v možganih.

Današnji pametni digitalni slušni aparati zagotavljajo, da so tihi zvoki slišni, vendar obenem tudi skrbijo, da zvoki niso preglasni in neudobni.

Nov modni dodatek?

Slušni aparati niso tabu, o njih je treba govoriti, saj skrbijo za nemoteno komunikacijo in boljše socialno življenje nasploh. »Slušni aparati bi lahko postali modni dodatek tudi v Sloveniji, saj jih po svetu uporablja vse več ljudi, med njimi tudi nekdanji ameriški predsednik Bill Clinton, igralec Robert Redford, glasbenik Eric Clapton in kraljica Elizabeta II. Oba ameriška predsednika sta slušni aparat nosila že med mandatom, kar pomeni, da so negativni predsodki glede uporabe tovrstnih pripomočkov popolnoma odveč,« je še poudaril direktor.

*AUDIO BM je podjetje s 13 slušnimi centri po vsej Sloveniji, in sicer z dvema v Ljubljani, po enega pa imajo v Celju, Trbovljah, Kopru, Mariboru, Novem mestu, Velenju, Murski Soboti, Brežicah, Kranju, Šempetru pri Gorici in na Jesenicah. Njihove storitve zajemajo brezplačno testiranje sluha in preizkus katerihkoli slušnih aparatov, kar je edinstveno v Sloveniji. So pooblaščeni dobavitelj in servis za slušne aparate Unitron in Sonic, ki sta eni izmed najbolj uveljavljenih in tehnološko dovršenih znamk tovrstnih aparatov.