Težave s suhim očesom je treba jemati resno!

Težave s suhim očesom je treba jemati resno! (foto: Profimedia) Profimedia
8. 2. 2016 Vir: liza.aktivni.si

Suhemu očesu so bolj izpostavljene ženske. Študije kažejo, da zaradi hormonov. Pojavi pa se tudi pri revmatoidnem artritisu. A ne glede na vse, suho oko je treba zdraviti, sicer se pojavijo resni stranski učinki. Preberite, kaj svetuje dr. Alja Črnej, subspecialistka za suho oko.

Mentor subspecialistke za suho oko Alje Črnej, oftalmolog in profesor na Harvardu, se je s suhim očesom ukvarjal zadnjih 20 let. Pri njem je bila tri leta na specializaciji. Delala je tudi v Londonu v očesni bolnišnici Moorfields. Trenutno ima v Ljubljani v Očesnem kirurškem centru dr. Pfeifer subspecialno ambulanto za suho oko.

Nam rek: Pazi jo kot na punčico svojega očesa! pove nekaj o občutljivosti očesa?

Dr. Alja Črnej: Seveda, oko je občutljiv organ. V bistvu je to sluznica, ki je izpostavljena zraku navzven, kakor so recimo tudi usta. Tako zunanje okolje zelo hitro vpliva na oko in lahko imamo težave samo zaradi tega, ker je zrak suh ali ker piha veter. Očesna površina se mora stalno obnavljati, celice se stalno luščijo in nastajajo nove. Če se površina ne neguje s solznim filmom, ki ga proizvajajo solzne žleze, se pojavijo težave.

Iz česa je sestavljen solzni film?

Dr. Alja Črnej: Solzni film nastaja neprestano. Sestavljen je iz vode in maščob. Večja solzna žleza nad očesom izloča vodni del, manjše solzne žlezice pa so v vekah z izvodili na robu vek in izločajo maščobni del. Vse skupaj se zmeša na očesni površini in nastane emulzija – film. Ta film mora imeti ravno prav maščobe in ravno prav vode. Če je ene od komponent premalo, pride do težav, glede na to, česa je premalo.

Če npr. manjka le nekaj maščobnih primesi, se lahko že pojavijo težave. Pri mladih ljudeh je solzni film običjano bolj kvaliteten in v glavnem nimajo težav oziroma jih imajo redkeje. Solze z očesne površine odtekajo po solznih kanalčkih. Kanalčki solze neprestano vlečejo s 'pumpico', ki jo aktiviramo z utripanjem. Z vsakim utripom se solzni kanalčki odprejo in zaprejo in solzice stečejo notri.

Za kakšne težave gre?

Dr. Alja Črnej: Gre za kronično subtilno vnetje vek in očesne površine, kar je lahko zelo hud problem. Pri pomanjkanju vodne komponente je pogostokrat dovolj, da dodajamo umetne solzice (zelo pomembno je, da so te brez konzervansov), damo čepke v spodnje solzne kanalčke ali kaj podobnega. V tem primeru je terapija blažja. Če pa so vnete veke – del, ki izloča maščobne komponente – je terapija zahtevnejša.

Vnetje vek imenujemo blefaritis. Izloček solznih žlez v vekah postane gostejši, bakterije iz kože se naselijo v okolici in pojavi se vnetje. Za zdravljenje tega je treba jemati antibiotike, predpišemo pa tudi blage steroide za zmanjšanje vnetja. Pri zelo hudih oblikah kronično vnetega suhega očesa je terapija močnejša npr. s kemoterapevtiki v zelo razredčenih koncentracijah.

Umetne solze pri hujši obliki suhega očesa ne zadoščajo?

Dr. Alja Črnej: Velikokrat ne, so del bolj intenzivne terapije.

Lahko zunanji dejavniki privedejo do suhega očesa? Dr. Alja Črnej: Na suhost očesa vplivajo že različni pogoji v okolju. Suho ozračje, ki je pozimi še bolj suho, ker kurimo in ker je veter, suši oko. Že prehod iz toplega v mrzel prostor je lahko šok za oko, zato se zasolzi.

Uporaba kontaktnih leč vpliva, da je oko suho?

Dr. Alja Črnej: Če uporabnik kontaktnih leč nima suhega očesa, pri normalni uporabi kontaktnih leč po navadi ni težav. Nekateri uporabniki kontaktnih leč imajo že prej nekoliko suho oko. Ti si lahko pomagajo z umetnimi solzami, s čepki za solzne kanalčke ali z naslednjimi stopnjami terapije.

Kdo je bolj izpostavljen in ima lahko težave s suhim očesom?

Dr. Alja Črnej: Suhemu očesu so bolj izpostavljene ženske. Študije kažejo, da zaradi hormonov. Problem suhih oči se lahko pojavi tudi pri sistemskih boleznih, kot je Sjoegrenov sindrom – bolezen, za katero so značilne suhe oči, nos in usta.

Pojavi se tudi pri revmatoidnem artritisu ... Najhujše stopnje suhega očesa so po navadi povezane s presaditvijo kostnega mozga – imunski odgovor telesa se pokaže kot zelo huda oblika suhega očesa. Po navadi je ta stopnja zelo težko obvladljiva in imajo pacienti že od samega začetka zelo močno terapijo.

Kaj pa se zgodi, če težava s suhim očesom napreduje?

Dr. Alja Črnej: V tem primeru se lahko roženica, sprednji prozorni del očesa, zamotni, postane manj prozorna, kar zmanjša vid. Zaradi vnetja lahko začnejo rasti tudi žile, kjer jih naj ne bi bilo, in roženica postane še bolj motna in posledično je vid spet slabši.

To pomeni, da se lahko zaradi suhega očesa, ki ga ne zdravimo, pojavijo stranski učinki?

Dr. Alja Črnej: Suho oko je treba zdraviti.

Kakšni so znaki, da je oko suho?

Dr. Alja Črnej: Ko se pojavi suho oko, pacienti največkrat rečejo, da imajo občutek tujka v očeh, kot da imajo nekaj v očesu, da zjutraj težko odprejo oči, ker imajo zlepljene, ali da se veliko solzijo in imajo rdeče oči.

Zanimivo je, da se oči lahko prekomerno solzijo, ker so suhe. Če solzni film ni dovolj kvaliteten (ni ravno prave mešanice med vodo in maščobami), poskuša oko kompenzirati s tem, da solzna žleza izloča več vode. Ker te solze niso kakovostne, se prelivajo čez veke in ljudje v bistvu jokajo zaradi suhih oči.

Mar jih nimajo tudi ljudje, ki so veliko za računalniki?

Dr. Alja Črnej: Občutek suhih oči imajo lahko ljudje za računalnikom zato, ker premalo utripajo z očmi. Prav tako recimo med gledanjem televizije manjkrat utripnemo z očmi. Oboje je za suhe oči slabo. Za tiste, ki veliko gledajo televizijo ali so veliko za računalnikom, je dobro, da vmes zavestno utripajo z očmi ali občasno dodajo umetne solze brez konzervansov.

Kako lahko preprečimo suhe oči?

Dr. Alja Črnej: Pametno je vlažiti prostore: z mokro brisačo na radiatorju, z vlažilnikom, s sušenjem perila, z lončkom vode na radiatorju. Za zunanje aktivnosti obstajajo očala, ki zaščitijo oči pred vetrom – imajo zaščito tudi ob strani, ker veter stalno suši očesno površino, saj odnaša vlago nad očesno površino in tako se oko hitreje suši.

Če se odločamo za lasersko odstranitev dioptrije, se je pred operacijo treba pozanimati pri strokovnjaku o vrstah odprave dioptrije, ker so lahko po eni od teh operacij oči bolj suhe.

Kako pa je s suhim očesom s staranjem?

Dr. Alja Črnej: Za starejše veljalo enake smernice zdravljenja kot za mlajše. Po navadi so dovolj blažje terapije z umetnimi solzami ali čepki za solzne kanalčke. Solzni kanalčki so štirje in najprej zamašimo spodnja dva, tako po njih odteče pol manj solzic. Pri bolj napredovali obliki suhega očesa lahko zamašimo vse štiri kanale. Solze tako ne odtečejo, ampak se, kolikor jih je, dlje časa zadržujejo na očesni površini.

Napisala: Suzana Golubov. Foto: Goran Antley.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri