Thalasso terapija: Preprečevanje staranja od znotraj in zunaj

Thalasso terapija: Preprečevanje staranja od znotraj in zunaj (foto: Shutterstock) Shutterstock
5. 11. 2016 Vir: liza.aktivni.si

Slana voda, alge, svež morski zrak: thalasso terapija je blagodejna za telo in dušo. In z našimi namigi boste lahko v njej uživali tudi doma

Kura ob morju

Thalasso terapija izkorišča zdravilne moči morja. Z vsem, kar spada zraven: slano vodo, algami, muljem in seveda morskim zrakom. Originalna thalasso terapija lahko poteka le ob morju – le tam lahko uporabijo sveže načrpano morsko vodo in le tam na naše zdravje blagodejno vpliva morski zrak.

Kljub temu pa ne mislite, da se morate odpovedati tej terapiji: ponuja jo veliko wellness centrov, v trgovinah s kozmetiko pa lahko kupite tudi veliko pripomočkov, da lahko terapijo na neki način izvajate tudi doma.

Iz Bretanje po vsem svetu

Thalassa je grška beseda za 'morje'. Že Hipokrat (460–370 pred Kristusom) je poznal njene zdravilne učinke. Thalasso terapija se je v 19. stoletju razširila iz Bretanje. Tam je tudi nastal prvi thalasso center. Regija ob Atlantiku jih ima še danes zelo veliko. V Sloveniji thalasso terapijo denimo izvajajo v Strunjanu, v Sečoveljskih solinah, wellness centrih vseh obalnih hotelov ...

Terapija ob morju lahko pomaga pri kroničnih obolenjih, kot so astma, nevrodermitis, luskavica, bolečina v sklepih, revmatizem in izčrpanost. Nosečnice, ljudje z visokim krvnim tlakom, alergijo za jod in prekomernim delovanjem ščitnice se morajo pred terapijo posvetovati s svojim zdravnikom.

Med thalasso terapijo lahko vsak dan počnete še naslednje: obiskujete vodno gimnastiko, se sprehajate ob morju, inhalirate in si privoščite obloge z muljem.

Ogrevalni mulj

Če ste že kdaj tekli bosi po blatu, potem morda še veste, kako mehka in negovana so bila stopala pozneje. Morski mulj vsebuje plankton, minerale in soli, ki kožo globinsko očistijo. Poleg tega ima tudi grelni učinek: obloge telesa z muljem blažijo težave hrbta in sklepov, pri artrozi in artritisu sproščajo mišice in blažijo kronične bolečine.

Zdravilna sol

S koncentriranimi deleži broma in žvepla ter z mineralnimi snovmi, kot sta na primer kalij in magnezij, morska sol neguje kožo in blaži kožne bolezni (na primer akne). Posebej zdravilen učinek doseže v kombinaciji z UV-svetlobo, oboje pa zelo pomaga pri zdravljenju nevrodermitisa. Po kopeli v visoko koncentrirani slanici se še polni soli uležemo na sonce. Terapije večinoma trajajo nekaj tednov.

Morsko sol lahko uporabljate tudi kot inhalacije: to pospeši prekrvavitev in deluje protivnetno.

Morska sol kožo neguje in jo tudi učvrsti: valovi v morju delujejo kot masaža, slana voda pa preprečuje nalaganje vodnih oblog.

Pomlajevalne alge

Morske alge lahko uporabljamo od zunaj in od znotraj in so resnične pomočnice pri preprečevanju prezgodnjega staranja. V solati poskrbijo za vitamin, cink, baker in jod.

Posebno moč ima rdeča alga: njene sluzaste snovi kot nekakšen film obložijo stene želodca in črevesja in tako blažijo vnetja. V kremah in maskah alge oskrbijo kožo z veliko vlage in jo tudi napnejo.

Sprostilna ura doma

Moč morja lahko uživate tudi v domači kadi. Veliko negovalnih in kozmetičnih izdelkov uporablja prednost alg, mulja, soli in morske vode. Posezite tudi po najbolj kakovostnih izdelkih iz Mrtvega morja: ta ima za 30 odstotkov višjo koncentracijo mineralnih soli kot druga morja!

Naš namig za sproščujoč in pomirjujoč zaključek dneva: pred spanjem si napolnite kad z vodo (37 stopinj) in vanjo stresite 500 g morske soli. V vodi ostanite 15 do 20 minut. Nato se na hitro oprhajte in brž pod odejo – spali boste kot dojenček.