To morate nujno vedeti PREDEN greste na lasersko operacijo oči!

To morate nujno vedeti PREDEN greste na lasersko operacijo oči! (foto: Profimedia) Profimedia
22. 6. 2017

Če imate težave z vidom in že dolgo sanjate, da bi nekega dne spet lahko odprli oči in videli popolno, ostro sliko, ste se zagotovo že spogledovali z operacijo oči. Hitra in na dolgi rok gotovo cenejša možnost, o kateri velja razmisliti. Sicer pa preberite članek do konca. Nekomu se obeta pravo presenečenje!

Vrste operacij

Poznamo več vrst operacij, dve izmed njih se imenujeta LASIK in PRK metoda. Prvi (LASIK) poseg traja manj kot minuto, celoten postopek pa skupno pol ure. Gre za to, da vam v oko kanejo anestetične kapljice, potem pa zdravnik prične z delom. PRK metoda traja 15 minut, med postopkom ste budni, kirurg pa ponudi tudi blago pomirjevalo za lažjo sprostitev. Obe metodi sta neboleči, nelagodje občutite šele med celjenjem. Koliko dni počitka potrebujete, je odvisno od zapletov in postopka celjenja.

Tretja in najsodobnejša metoda je tehnika SMILE. Gre za nov pristop z mikrokirurško tehniko, ki zagotavlja stabilnost in trajnost dioptrije. Ker kirurg pri tem ne posega v reženj, ne prihaja do zapletov, ki so možni pri ostalih dveh metodah. Velikost reza je zgolj 2 do 3 milimetre (manj kot pri LASIK metodi). Po njej boste hitro okrevali in se lahko vrnili v vsakdanje življenje že po kakšnem dnevu počitka, za športne in druge napore pa boste morali počakati en teden.

oči

Kdo je primeren kandidat?

Najbolje je, da se pred odločitvijo posvetujete s svojim okulistom, ki bo odgovoril tudi na vsa vaša vprašanja. Vseeno pa obstaja nekaj splošnih kriterijev, ki naj bi jih kandidat za operacijo izpolnjeval:

  • Vaše oči morajo (razen dioptrije) biti zdrave. To pomeni, da ne smete imeti infekcije, glavkoma (zelena mrena), zelo suhih oči, sive mrene ali katerega drugega stanja, ki bi lahko škodovalo okrevanju po operaciji.
  • Pacient mora biti odrasla oseba. Natančna leta so odvisna od klinike, ki jo izberete za poseg, vendar morate v vsakem primeru biti polnoletni.
  • Vaša dioptrija mora biti stabilna vsaj eno leto pred operacijo.
  • Imeti morate primerno obliko in debelino roženice.
  • Nosečnice in matere, ki dojijo, morajo zaradi hormonskega neravnovesja, ki lahko vpliva na obliko oči, počakati, da se ti povrnejo v normalno stanje.
  • Če ste v preteklosti imeli težave s suhimi očmi, se morate o tem pogovoriti z zdravnikom, saj lahko resno vpliva na celjenje.
  • Osebe z degenerativno ali avto-imunskimi boleznimi niso primerni kandidati.
  • Dioptrija ne sme biti višja od določene (odvisno od vrste operacije).

Za dolgotrajno korekcijo vida se odloča tudi vse več znanih osebnosti. Prav najnovejši metodi SMILE je svoje oči zaupala olimpijska prvakinja judoistka Tina Trstenjak, na tujem pa so se za poseg odločili golfist Tiger Woods, igralec Brad Pitt in pevec Elton John.

Marjetka Vovk bo nekoga razveselila

Če je oster vid brez očal in leč zamikal tudi vas, imate srečo. Marjetka Vovk iz dua Maraaya se je namreč odločila, da po svoji odlični izkušnji v očesnem centru Vidim iz Celja podari operacijo oči enemu srečnežu ali srečnici. Vse informacije najdete na njenem Facebook profilu.

operacija oči

Če vas zanima, zakaj je Marjetka tako navdušena nad rezultati operacije in zakaj se je odločila, da nekomu to izkušnjo tudi podari, potem preberite članek na spletnem Cosmopolitanu.