To so ljudje, ki NIKOLI ne bi smeli piti kave (pravijo strokovnjaki)

To so ljudje, ki NIKOLI ne bi smeli piti kave (pravijo strokovnjaki) (foto: profimedia) profimedia
7. 12. 2022

Ste ljubitelji kave? Si ne predstavljate jutra brez skodelice te dišeče omamne tekočine? Potem za vas ne bo ravno dobra novica, da obstajajo ljudje, ki kave ne bi smeli piti. Ste med njimi?

Nekateri si dneva brez kave nikakor ne predstavljajo, spet drugi prisegajo na čaj ali drugačne napitke za prebujanje. Na kateri strani ste? Nekaj ljudi nima te izbire, saj bi se morali kavi izogibati v velikem loku. 

Kava ima lahko mnogo dobrih učinkov, od tega, da vas založi z energijo, do dobre zbranosti, uravnavanja pritiska ... Za nekatere pa napitek ni najbolj primeren. Poglejte, zakaj. 

Morda ste že sami opazili, da kava včasih negativno vpliva na vas. Lahko je to ob določenih delih dneva, ali kadar ste spili kakšno skodelico preveč. V popoldanskih urah lahko opazite kasnejše težave s spanjem in pretirano alarmantnost (pripravljenost telesa).

Da bi lažje ugotovili, komu kava povzroča največ težav, je tu nekaj napotkov strokovnjakov: 

S pitjem kave bi morali prenehati vsi, ki trpijo za sindromom razdražljivega črevesja, glavkomom, imajo prekomerno aktiven mehur, aritmijo, se borijo z nespečnostjo, so nagnjeni k napadom panike in tesnobe, imajo pogosto drisko, trpijo za epilepsijo ali so zelo živčni. 

Vsa zgoraj opisana stanja kava precej poslabša in še huje postane, če takšna oseba spije več skodelic na dan. Še posebej nevarno je pri pacientih s kroničnimi boleznimi, ki so že same po sebi precej hude, npr. aritmija in epilepsija. 

Kave ne pijte ali zelo zmanjšajte količino tudi, če opazite, da se po njej ne morate zbrati in bi najraje naredili vse naenkrat. Ali če se pojavijo prebavne težave in ima kava na vas slab vpliv. 

Vsi, ki s kavo nimate težav, pa si privoščite sladico: 

Kavni mousse iz 5 sestavin

Sestavine:
  • 200 g čokolade za kuhanje
  • 3 rumenjaki
  • 2 čajni žlički mlete kave
  • 4 žlice sladkorja
  • 2 skodelici smetane za stepanje

Čokolado stopite v posodi nad vrelo vodo.

V ponvi penasto vmešajte rumenjake, kavo, sladkor in 1 skodelico smetane. Med nenehnim mešanjem zmes kuhajte na zmernem ognju  približno 2 minuti, dokler se vse skupaj ne poveže in mešanica dobi karamelno rjavo barvo.

Na koncu vmešajte še stopljeno čokolado in mešanico postavite v hladilnik, da se popolnoma ohladi.

Preostalo smetano stepite, nato pa ji vmešajte ohlajeno čokoladno zmes. Mousse ponovno postavite v hladilnik in ga postrezite ohlajenega.