Pomanjkanje železa je eno najpogostejših pomanjkanj v telesu. Preverite, kako ugotoviti, ali ga primanjkuje tudi vam.
Kako pride do pomanjkanja železa?
Vzrokov za pomanjkanje je več. Sploh v sodobnem svetu je eden glavnih razlogov neustrezna prehrana ter slaba absorbcija železa. Lahko pa do pomanjkanja pride tudi zaradi drugih dejavnikov.
4 najpogostejši vzroki so:
- Izguba krvi (krvavitve zaradi poškodb, močne menstruacije, notranje krvavitve)
- Neustrezna prehrana (ne uživate dovolj živil, bogatih z železom)
- Slaba absorpcija (vaše telo slabše absorbira železo)
- Nosečnost (pomanjkanje železa se pogosto pojavi pri nosečnicah)
Rizične skupine za pomanjkanje železa:
- Ženske (zaradi menstruacij so ženske bolj nagnjene k pomanjkanju železa)
- Novorojenčki (še posebej podvrženi so nedonošenčki)
- Vegetarijanci (ljudje, ki ne uživajo mesa so ob neustrezni prehrani bolj nagnjeni k pomanjkanju. Poleg tega pa vegetarijanci pogosto zaužijejo več mlečnin, ki zavirajo absorpcijo železa)
- Prepogosti krvodajalci (tisti, ki prepogosto donirajo kri, lahko tudi dosežejo pomanjkanje železa. Pri nas je to urejeno tako, da je doniranje krvi časovno urejeno in se zato ne more zgoditi prepogosto)
Kateri so znaki pomanjkanja železa?
Znakov je lahko več in so si med seboj različni. Sploh v začetku morda oseba pomanjkanja sploh ne zazna. Ko pa pomanjkanje železa postaja večje, so tudi znaki bolj izraziti in očitni.
Najpogostejši znaki pomanjkanja železa so:
- Pogoste slabosti
- Šibkost, utrujenost
- Bleda koža
- Bolečine v prsnem košu
- Pospešen srčni utrip
- Hitra zadihanost
- Glavoboli in/ali vrtoglavice
- Mrzle dlani in stopala
- Pomanjkanje apetita
- Nenavadna želja po točno določenih živilih
V kolikor sumite, da vam primanjkuje železa, se posvetujte z zdravnikom, ki vas bo napotil na ustrezne preiskave.
Katera živila so bogata z železom?
Če ugotovite, da vam primanjkuje železa, je pomembno, da poskrbite za zadostno količino železa v prehrani. V svoje jedi vključite živila, kot so:
- Zelena listnata zelenjava (npr. špinača)
- Stročnice (fižol, čičerika, soja...)
- Oreščki
- Suho sadje (npr. suhe marelice)
- Meso (še posebej jetra)
- Morska hrana
- Aronijev sok
Za boljšo absorpcijo pa je priporočljivo, da ob živilih zaužijete dovolj vitamina C. Ta se skriva v živilih, kot so citrusi, paprika, jagodičevje, brokoli in paradižnik.
- Preberite tudi: Zato vode, v kateri so se kuhala jajca, ne zlivajte v odtok!
Novo na Metroplay: Kako lahko vzdržujemo mišično maso ter preprečimo težave, kot so sarkopenija in osteoporoza?