TOLIKO pozitivnih učinkov ima crkljanje na zdravje!🥰

TOLIKO pozitivnih učinkov ima crkljanje na zdravje!🥰 (foto: Profimedia) Profimedia
19. 10. 2022

Ko boste preverili vse dobre učinke crkljanja, boste še isti trenutek hoteli skočiti v objem svojemu partnerju, otroku, hišnemu ljubljenčku ...

Si radi vzamete čas za crkljanje? No, sedaj si ga boste hoteli vzeti večkrat! Ne le, da vaju crkljanje lahko s partnerjem intimneje poveže, ima tudi nekaj pozitivnih učinkov na vaše zdravje. 

Dobre strani crkljanja: 

Antistresna rešitev

Če še niste našli svojega učinkovitega načina za spopadanje s stresom, vsekakor priporočamo crkljanje! Ko se crkljate z osebo, ki vam veliko pomeni, se v telesu prične sproščati oksitocin - ta vas pomiri in omogoči učinkoviteje spopadanje s stresom. Lahko tudi zniža krvni tlak in ravni t. i. stresnega hormona v telesu. 

Lajšanje bolečine

Otroci se radi crkljajo, ko so bolani in imajo zelo dober razlog. Crkljanje lahko namreč blaži bolečine. To se zgodi zaradi prej omenjenega oksitocina, ki uspešno blokira signale bolečine. V svetu zdravstva so celo razmišljali, kako bi lahko oksitocin pretvorili v protibolečinsko sredstvo. 

Dobro za srce

Uravnan krvni tlak in redno sproščanje stresa je izjemnega pomena za srce. Lahko ga namreč zelo obremenite, če ne pazite na vrednosti pritiska in ste stalno pod stresom. Sicer se je jasno izkazalo, da ženske pridobijo te pozitivne lastnosti s crkljanjem, vendar naj bi veljalo za oba spola. 

Lahko preprečite prehlad

Ali pa ublažite kakšno bolezen. Objemanje z ljubljeno osebo sprošča, to pomaga odpraviti stres, kar pa je dobro za normalno delovanje imunskega sistema. S tem se bo telo lahko borilo proti virusom ali bakterijam. 

Če ste že zboleli, lahko crkljanje ublaži vaše simptome. Vendar takšne stike seveda odsvetujemo, če imate nalezljivo bolezen, ki jo lahko prenesete na druge. 

Utrdite odnos

Pari, ki se veliko objemajo, poljubljajo in crkljajo na sploh, imajo v telesu več zdaj že dobro znanega hormona oksitocina, ki mu pravimo tudi ljubezenski hormon. Zveza bo bolj zdrava in srečna. 

Bolje boste spali

Ponovno zaradi oksitocina, ki vas pomiri in pripravi na spanje. Ne skrbite, če ne morete zaspati med crkljanjem in se kasneje prekotalite na svojo polovico postelje: že v 10 minutah lahko namreč dobite veliko od crkljanja pred spanjem. Vsaka minuta šteje!

Objemanje z živaljo? 

Crkljanje in ukvarjanje z vašim ljubljenčkom lahko na vas deluje terapevtsko, vendar morate paziti na nekaj stvari. Živalim ne bo najbolj všeč, če jih boste objemali. Počohajte jih tam, kjer veste, da imajo rade in jih razvajajte na načine, ki jim ne bodo škodili.