"Toliko žensk in deklet bo umrlo zaradi tega!" (Odzivi zvezdnikov na odločitev vrhovnega sodišča ZDA o splavu)

"Toliko žensk in deklet bo umrlo zaradi tega!" (Odzivi zvezdnikov na odločitev vrhovnega sodišča ZDA o splavu) (foto: Profimedia) Profimedia
30. 6. 2022

Potem ko je vrhovno sodišče ZDA ovrglo razsodbo Roe proti Wade iz leta 1973 in s tem odpravilo pravico do umetne prekinitve nosečnosti, zvezdniki niso ostali tiho. Poglejte, kako so se uprli. 

Ameriške zvezne države sedaj lahko samostojno uvedejo prepovedi splavov, s čimer pa se ne strinja predsednik Joe Biden, ki je izjavil, da je bil to žalosten dan za sodišče in državo. Zaskrbljen je tudi generalni direktor Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus, ki je  izjavil, da bo odločitev vrhovnega sodišča ZDA, da odpravi zagotovljeno pravico do umetne prekinitve nosečnosti, privedla do umiranja nosečnic. Znanstveni podatki že desetletja potrjujejo, da varen in zakonit dostop do splava rešuje življenja.

"Dokazi so neovrgljivi. Omejevanje splava ženske sili v nevarne prekinitve nosečnosti, ki se končajo z zdravstvenimi zapleti ali smrtjo. Omejevanje splava prav tako neprimerno bolj prizadene ženske iz najbolj revnih in obrobnih skupnosti," je dejal Tedros. Kar za polovico zveznih držav (konservativnejših) se sedaj pričakuje, da bodo uvedle ostrejše ukrepe glede splava ali celo popolno prepoved le-tega. 

Medtem ko se ponekod dogajajo protesti, so se oglasili tudi zvezdniki in jasno povedali svoje mnenje, ki je skupno vsem: vlada ne sodi v žensko maternico, se je izrazila pevka P!nk. 

Tu je nekaj odzivov zvezdnikov: 

"Zgrožena sem, da smo v takšni situaciji - po toliko letih borbe za pravice žensk do njihovih teles, so nas tega spet oropali." (Taylor Swift)

"Zares je nerazumljivo in razočarana sem, da moram svoji 11-letni hčerki razlagati, zakaj živimo v svetu, v katerem pravice žensk razpadajo pred našimi očmi." (Mariah Carey)

"Razčistimo: če verjamete, da vlada sodi v žensko maternico, se lahko umešava v istospolne partnerje in poroke, ali da je z rasizmom vse vredu - NIKOLI VEČ NE POSLUŠAJTE MOJE GLASBE. IN NEHAJTE MI SLEDITI. Smo si na jasnem?" (P!nk)

Olivia Rodrigo je svoje ogorčenje izrazila kar na odru in izjavila, da bo zaradi odločitve sodišča umrlo kar nekaj žensk in deklet. Potem pa je petim članom vrhovnega sodišča skupaj z Lily Allen namenila pesem. Poglejte, katero. 

Lizo je zatrdila, da bo milijon dolarjev namenila organizaciji Planned Parenthood (Načrtovano starševstvo), ki skrbi za reproduktivno zdravstveno varstvo v ZDA in po svetu.

Skupina Rage Against the Machine je zatrdila, da bo darovala pol milijona dolarjev, za storitev splava v Illinoisu in Wisconsinu.

"Mislim, da mi je bog v katerega verjamem, dal možgane, lasten um in znanje, da vem, kaj lahko počnem s svojim telesom." (Amanda Shires)

Janelle Monae je svoje mnenje sporočila kar na podelitvi nagrad BET. Njeno sporočilo je kratko in jedrnato: 

Vir: STA, RTV npr.org, Twitter