Ustrezen čas jemanja zdravila pripomore k učinkovitosti zdravila

Ustrezen čas jemanja zdravila pripomore k učinkovitosti zdravila (foto: Shutterstock.com) Shutterstock.com
8. 10. 2013 Vir: Lisa

Vsak človek ima notranjo uro. Ta je prirojena in uravnava, kdaj smo budni in kdaj utrujeni. Tudi bolezni imajo svoje ritmično življenje, ki je odvisno od dela dneva. To deluje tudi na uživanje zdravil: nekatere je treba vzeti zjutraj, druge pa zvečer.

Sredstva proti bolečinam je najbolje vzeti zvečer

Če imamo akutne težave, bomo tableto vzeli spontano. Če pa so bolečine pogoste ali pa imate zaradi zdravil težave z želodcem, poskusite zdravila vzeti zvečer. Takrat učinkujejo zdravila z na primer acetil salicilno kislino močneje in so tudi bolje prebavljiva.

Namig: tablete proti bolečinam poplaknite z veliko vode, a jih ne užijte ob jedi. Živila z veliko balastnimi snovmi, kot so na primer misliji, a tudi surova hrana upočasnijo absorbiranje učinkovin v črevesju. Med jedjo in zaužitjem zdravila naj zato pretečeta dve uri.

Zdravila za znižanje pritiska pomagajo čez dan

Trajno zvišan pritisk škodi žilam. Beta blokatorji pomagajo pri njegovem zniževanju. Ta zdravila zavirajo vpliv stresnih hormonov, ki so aktivni predvsem čez dan, zato jih je najbolje vzeti takrat.

Previdno: zdravila slabo prenašajo grenivko. Sestavine sadeža zavrejo encim, ki razgradi zdravilo. Učinek je takrat štirikrat močnejši.

Enako velja za tablete, ki znižujejo holesterol. Tudi sol zmanjša učinek zdravil, saj odplavljajo vodo, kar je pogosto učinek zdravil za zniževanje pritiska.

Zaviralce kisline potrebujemo večinoma ponoči

Če nas peče zgaga po mastnih jedeh, si je treba pomagati takoj, na primer z natronom ali pa v vodi stopljeno zdravilno glino. Želodec izloča odvečno kislino predvsem ponoči.

Zdravila za zaviranje kisline zato najboljši učinek razvijejo, če jih vzamemo zvečer. To zmanjša zgago in bolečine želodca.

Preparate za ščitnico vzemite pred zajtrkom

Hormone za uravnavanje delovanja ščitnice je treba vzeti takoj, ko vstanete, saj spodbudijo presnovo. Če jih vzamete na prazen želodec, jih bo telo najbolje absorbiralo in bodo tudi takoj prispeli v kri.

Antibiotike vzemite glede na učinkovine

Antibiotiki za zdravljenje težkih okužb vsebujejo različne učinkovine, zato ni splošnih pravil za ustrezen čas jemanja. Nekatere antibiotike je treba vzeti pred jedjo, nekatere pa ob jedi. Preberite vložni listek.

Namig: najbolje jih je popiti z veliko vode. Mlečni izdelki zavirajo njihovo delovanje.

Zdravila proti artritisu vzemite zvečer

Če potrebujete kortizol, ga vzemite zvečer pred spanjem. Preparati imajo namreč zapoznel učinek, tako da pomagajo šele zjutraj, ko so vneti sklepi še posebej boleči.

Zdravila za astmo morajo pomagati zjutraj

Napadi astme se pretežno pojavijo med tretjo in šesto uro zjutraj. Optimalno je torej, da zdravilo vzamete zvečer. Telo ponoči absorbira učinkovine, te pa poskrbijo za zaščito, takrat ko jih telo najbolj potrebuje. Neodvisno od časovnega termina deluje le kortizon, ki ga danes večinoma inhaliramo.

Ura jemanja zdravil

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri