"V 8. mesecu nosečnosti sem izvedela, da sem alergična na svojega otroka" (srce parajoča izpoved mamice)

"V 8. mesecu nosečnosti sem izvedela, da sem alergična na svojega otroka" (srce parajoča izpoved mamice) (foto: Profimedia) Profimedia
1. 8. 2022

"Madeži pa so postajali vedno večji – moj trebuh je bil prekrit z velikimi rdečimi in srbečimi izpuščaji."

Okoli popka se mi je naenkrat pojavilo nekaj drobnih, ampak res srbečih madežev. Občutek je bil, kot bi se opekla s koprivo. Po nekaj dneh sem obiskala zdravnika, saj so postajali vedno bolj srbeči in na koncu je bilo že prav neznosno. Dal mi je nekaj steroidnih kremic, ki pa niso imele pravega učinka.

Madeži pa so postajali vedno večji – moj trebuh je bil prekrit z velikimi rdečimi in srbečimi izpuščaji.

Šele tretji zdravnik mi je povedal, da je videti, kot da imam herpes gestationis (ang. Pemphigoid gestationis) in me napotil k dermatologu, ki mi je dal najmočnejšo steroidno kremo, kar jih je. Videti je bilo, kot da sem alergična na svojega otroka.

V 35. tednu nosečnosti sem se odpravila na urgenco, saj več nisem mogla zdržati. Nič ni pomagalo, zato so mi dali steroidna zdravila, ki sem jih jemala štiri dni. Na srečo je pomagalo, da se je stanje umirilo.

No, dva dni pred porodnim rokom pa je ponovno postalo neznosno. 24 ur po porodu je vse skupaj 'eksplodiralo' in se spremenilo v mehurje.

Če sem se popraskala, je bil občutek dober in za kratek čas me ni več srbelo, a vendar sem s tem odstranjevala mehurje in kožo, zaradi česar so na meni ostajali le goli, resnično boleči izpuščaji, na katerih so se ponovno začeli delati mehurji. Bolelo me je tako, da nisem mogla držati niti svojega sina, zaradi česar sploh nisem mogla uživati v obdobju, ko je bil novorojenček.

Nosečnost med 31. in 35. tednom je bila precej težka, saj mi je trebuh skoraj dobesedno gorel, poleg tega je bil ta takrat že precej velik, ... Ko sem začela rojevati, pa nisem čutila več ničesar. Videti je bilo grozno, ampak me sploh ni nič srbelo.

Težave so se začele po porodu, ko so madeži 'eksplodirali' v mehurje na trebuhu, prsih, rokah in nogah – kjerkoli sem držala dojenčka.

Ko so mi postavili diagnozo, sem bila šokirana, saj je bila tako redka. Upala sem, da so se zmotili in da gre za nekaj drugega. A ko so se začeli pojavljati mehurji, smo vedeli, da je to to, saj se [herpes gestationis, op. a.] od drugih nosečniških izpuščajev razlikuje prav po tem.

Ker sem šele pred kratkim prenehala z jemanjem steroidnih zdravil, še občasno dobim kakšno srbečico in moram uporabiti steroidno kremo, zato mislim, da moje telo še zmeraj prihaja k sebi.

Mnogi ljudje morajo namreč skozi imunosupresivne terapije, da lahko prenehajo z jemanjem steroidnih zdravil in spravijo težavo pod nadzor, zato imam sama precejšnjo srečo.

Težavo poslabšujejo določeni hormoni, večinoma estrogen, zaradi česar znotraj vsakega menstrualnega cikla dobim nekaj izpuščajev, a ne dovolj, da bi potrebovala kakšna zdravila.

Simptome bom tako verjetno imela za vedno, a vendar ne bodo tako resni kot prej. Zdaj si zaradi tega sploh ne želim več ponovno zanositi, še posebej, ker raziskave pravijo, da se lahko izpuščaji pojavijo še prej in v hujši obliki. Mislim, da skozi to ne bi mogla še enkrat.

Grozljive fotografije izpuščajev si lahko ogledate TUKAJ. 😞

Fotografije: Profimedia
Vir: Cosmopolitan.si