V laboratoriju so vzgojili človeška jetra

27. 7. 2013 Vir: liza.aktivni.si

Ekipi znanstvenikov z japonske univerze v Jokohami je z mešanjem treh vrst matičnih celic uspelo ustvariti jetra, ki so jih uspešno presadili v miš.

"Gre za zelo zanimivo delo, saj se tako enostavno pomešane celice lahko organizirajo v kompleksno tkivo, ki lahko funkcionira pri živalih," je dosežke japonskih znanstvenikov za BBC komentiral Varuna Aluvihare, strokovnjak za transplantacijo jeter v londonski bolnišnici King's College Hospital. Seveda pa vsi opozarjajo, da je to trenutno le zanimiv koncept, ki ga bo treba še razviti.

Inducirane pluripotentne matične celice so celice, ki se lahko umetno izpeljejo iz odraslih celic, nimajo sposobnosti regeneracije ali pretvorbe v druge celice, tako da se prisilno inducira izražanje določenih specifičnih genov. Inducirane pluripotentne matične celice so v velikih pogledih podobne naravnim pluripotentnim matičnim celicam, kot so denimo embrionalne, čeprav se njihova funkcionalnost še naprej raziskuje. Največkrat pa so inducirane iz jeter, kože, krvi in želodca in prav z njimi se največ eksperimentira.

Lani je na presaditev jeter čakalo več kot 2.300 Evropejcev

Donirani organi niso vedno prava rešitev, saj se dogaja, da jih organizem zavrača. Zato so se znanstveniki v zadnjih 20 letih posvetili vzgoji organov v laboratorijih, pri čemer največjo vlogo igrajo pluripotentne matične celice, ki imajo sposobnost samoobnove, delitve in samodozorevanja oz. zmožnosti, da se pretvorijo v katerikoli tip celic z neko določeno funkcijo.